Asking for a friend

Carola: 'Mag je jeugdpuistjes nou wel of niet uitknijpen?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockCarola: 'Mag je jeugdpuistjes nou wel of niet uitknijpen?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Moeder Carola wil de huid van haar puberdochters zo goed mogelijk verzorgen om hen van de jeugdpuistjes af te helpen. Hoe doet ze dat op de beste manier?

Carola wil graag weten hoe ze het beste de mee-eters en de jeugdpuistjes van haar dochters kan verwijderen. "Welke spulletjes werken goed en welke moet ik vooral niet gebruiken?"

"Puistjes zijn tijdens de pubertijd eerder regel dan uitzondering. Dat komt doordat de huid dan vaak meer talg gaat aanmaken dan nodig is en je huid dus vet wordt. Je poriën kunnen daardoor verstoppen. En dat zorgt weer voor mee-eters en soms zelfs puistjes", zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee.

Rita heeft een kale plek door psoriasis: 'Ik schaam me ontzettend'
Lees ook

Rita heeft een kale plek door psoriasis: 'Ik schaam me ontzettend'

Met huidverzorging kun je volgens de dermatoloog de huid met mee-eters en puistjes daadwerkelijk verbeteren, maar dan moet je uiteraard wel de juiste producten gebruiken. "Agressieve huidverzorging is geen goed idee, zoals sterk schuimende cleansers, tonics met uitdrogende alcohol, reinigingsscrubs met korreltjes of zwarte maskers tegen mee-eters die je van je gezicht aftrekt. Ook overmatig boenen werkt averechts. En – hoe verleidelijk ook – knijp je puistjes alsjeblieft niet uit."

Dit is namelijk allemaal veel te heftig voor je huid, zegt Ultee. De beschermende laag van je huid gaat op deze manier stuk, waardoor de huid geïrriteerd kan raken en er meer onrust ontstaat. 

Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.© Dr. Jetske Ultee
Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.

Maar wat kunnen de dochters van Carola dan wél doen? Jetske Ultee heeft het volgende stappenplan voor een huid met puistjes: 

Stap 1: reinigen

Reinig je huid twee keer per dag met een milde cleanser. Zo verwijder je vuil, bacteriën en een teveel aan talg, die voor problemen kunnen zorgen op de huid. Als je make-up gebruikt is het verstandig om vóór het reinigen de huid schoon te maken met jojoba-olie, want een cleanser verwijdert vaak niet alle make-up van de huid. 

Stap 2: behandelen

Bij beginnende acne is een exfoliant met salicylzuur een goede keuze. Die verwijdert dode huidcellen. Ook maak je hiermee verstopte poriën goed schoon en ga je ontstekingen tegen. Verder vallen mee-eters minder op bij schone poriën. 

Maar let wel op: door dit soort producten kun je opeens meer puistjes zien op je huid. Dat noem je purging. Alle onzuiverheden die in de huid ‘verstopt’ zaten, komen dan in één keer naar de oppervlakte. Vaak duurt dit een paar weken. Daarna wordt de huid écht mooier. 

Stap 3: beschermen

Als de huid nog jong is, is een crème meestal nog niet nodig. Als de huid toch wat droog aanvoelt na de tweede stap, dan kun je een moisturizer toevoegen zonder parfum. Ook raad ik je aan om een parfumvrije zonnebrandcrème te gebruiken. Dit is een heel goed idee voor de toekomstige jij.

Als je last hebt van puistjes, is het volgens Ultee extra belangrijk dat je zo schoon mogelijk te werk gaat: was eerst je handen voordat je je gezicht schoonmaakt, dep je huid droog met een schoon washandje én verschoon om de dag je kussensloop. 

Daarnaast is het goed om op je voeding te letten. Sommige voedingsmiddelen kunnen een onzuivere huid namelijk verergeren, zoals snoep, frisdrank of fastfood. Het eten van veel groente en fruit lijkt juist te beschermen tegen acne. 

Voorkom littekens 

Mocht je na het opvolgen van dit advies nog steeds last houden van (veel) puistjes, schakel dan de hulp in van een huidtherapeut of – specialist. Zij kunnen volgens Ultee echt meer voor je betekenen dan je denkt, bovendien kun je last krijgen van littekentjes als je blijft doorlopen met klachten. 

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog, dermatoloog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidUiterlijke verzorgingKindTiener & puber