Eerste hulp bij hooikoorts: 8 tips

Door Commerciële redactie··Aangepast:
© iStockEerste hulp bij hooikoorts: 8 tips
Aangeboden door Allegra

Naar schatting hebben drie op de tien Nederlanders last van hooikoorts. Maar wat is hooikoorts precies? Wanneer zijn de klachten het ergst? En vooral: wat kun je ertegen doen? Je leest het in dit artikel.

Constant niezen, een loopneus en rode ogen. Voor ongeveer drie op de tien Nederlanders zijn dit herkenbare symptomen zodra de lente, en helaas dus ook de pollen, in de lucht hangen. Zij hebben last van hooikoorts, ook wel seizoengebonden allergische rinitis genoemd. Maar wat is hooikoorts precies? Welke pollen zijn de grootste boosdoeners? Wanneer hangen ze in de lucht? En vooral: wat kun je tegen hooikoorts doen?

Wat zijn pollen?

Hooikoortsklachten worden getriggerd door contact met pollen. Pollen zijn het stuifmeel dat planten en bomen in het voorjaar tijdens de bloei loslaten en met een beetje wind gaan deze pollen in de lucht circuleren. De lastigste en heftigste dagen voor mensen met hooikoorts zijn dagen met veel zon en veel wind, dan bevinden zich de meeste pollen in de lucht. Regen daarentegen wast de lucht juist lekker schoon en zorgt voor een verlaging van het pollenniveau, hooikoortsklachten nemen na een regenbui dan ook (tijdelijk) af.

Wanneer hangen de meeste pollen in de lucht?

Niet alle pollen komen tegelijkertijd voor, doordat niet alle bomen, grassen en planten in dezelfde periode in bloei staan. Waar voorheen het hooikoortsseizoen in de lente van start ging, start het pollenseizoen tegenwoordig steeds eerder en duurt het helaas ook langer. Door de zachtere winters worden de pollen van de els en hazelaar de laatste jaren in januari al gemeten en ook berkenpollen worden steeds eerder gesignaleerd.
De meeste mensen ondervinden echter klachten door de pollen van grassen die voornamelijk in de maanden mei, juni en juli in de lucht hangen, maar ook zeker in augustus en september nog gemeten worden. Op de pollenkalender van Allegra zie je in welke maanden de verschillende pollen het meest in de lucht aanwezig zijn. Je vindt deze kalender onderaan dit artikel en op de website van Allegra.

Wat gebeurt er bij hooikoorts in je lichaam?

Als je hooikoorts hebt, herkent je immuunsysteem pollen en andere allergenen als indringers. Jouw lichaam wil zich tegen deze indringers verdedigen en doet dat door histamine aan te maken. Deze afweerreactie van het lichaam veroorzaakt vervolgens de meeste klachten en allergische reacties. De bekendste symptomen van hooikoorts zijn niezen, een loopneus of juist een verstopte neus en jeukende, rode en tranende ogen.

Helpt zoenen of douchen? Feiten en fabels over hooikoorts
Lees ook

Helpt zoenen of douchen? Feiten en fabels over hooikoorts

Wat kun je doen om hooikoortsklachten te voorkomen of beperken?

Als je last van hooikoorts hebt is het om te beginnen goed om te weten wat de risicoperiodes zijn: dagen waarop de zon schijnt, de wind waait en er weinig regen valt. Wist je dat je op Buienradar per dag kunt zien hoeveel pollen er in de lucht hangen én wat de pollenvoorspelling voor de komende vijf dagen is? 

Worden er veel pollen verwacht? Dan zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

  1. Bereid je voor als je naar buiten gaat. Draag een zonnebril om te voorkomen dat de pollen minder snel in contact komen met je ogen.
     
  2. Probeer je (fysieke) buitenactiviteiten vóór tien uur ’s ochtends te doen, de hoeveelheid pollen in de lucht is dan meestal nog beperkt. Direct na een regenbui is ook een goed moment om de deur uit te gaan voor een wandeling of work out.
     
  3. Laat je schone beddengoed en kleding binnen drogen in plaats van buiten. Zo houd je de pollen buiten de deur. 
     
  4. Houd de ramen en deuren van je huis (of auto) zoveel mogelijk gesloten. Als je je huis toch wilt luchten, doe dit dan ’s ochtends voor tienen en voorkom tocht door bijvoorbeeld twee ramen tegen elkaar open te zetten. Doe je dit wel, dan bestaat de kans dat je de pollen juist naar binnen haalt.
     
  5. Wil je je ramen en deuren wel lekker open kunnen zetten in de lente en zomer? Schaf dan speciale horren aan die stuifmeel tegenhouden.
     
  6. Neem een douche en was je haren voordat je naar bed gaat op dagen dat je buiten bent geweest. Zo verwijder je de pollen uit je haren en heb je ’s nachts minder last van hooikoortsklachten.
     
  7. Breng af een toe een dagje (of langer) aan zee of in de bergen door. Hier zijn de pollenconcentraties vaak aanzienlijk lager dan elders en zul je dus minder klachten hebben.
     
  8. Krijg je toch last van één of meerdere symptomen? Dan kun je je klachten verlichten met tabletten of neusspray, bijvoorbeeld van Allegra, en kun je toch van de lente en het buitenleven blijven genieten. De producten van Allegra zijn 24 uur lang effectief en werken snel, de tabletten al binnen één uur. Sommigen mensen nemen liever geen hooikoortsmedicatie omdat ze bang zijn voor slaperigheid, bij de producten van Allegra hoef je hier niet bang voor te zijn omdat deze niet tot de bloed-hersenbarrière doordringen. Allegra is zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek, online en sinds dit seizoen ook in de supermarkt.

    Ga naar de website van Allegra voor meer informatie over hooikoorts en over hun producten die je hierbij kunnen helpen. Hooikoorts houdt jou niet tegen.
© Allegra
Lees meer over
HooikoortsAllergie