De opvoedkwestie

De zoons van Miranda maken er thuis een bende van: 'Ik ontplof dagelijks'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe zoons van Miranda maken er thuis een bende van: 'Ik ontplof dagelijks'
RTL

Miranda houdt van een schoon en opgeruimd huis, helaas werken haar drie zoons daar niet bepaald aan mee. Ze maken er een zooi van, tot haar grote ergernis. Wat is de oplossing?

De rondslingerende spullen van haar kinderen zijn Miranda een doorn in het oog. "Ik heb drie jonge zoons die er een - sorry voor het woord - teringbende van maken in huis. Hoe vaak ik ook zeg waar hun schoenen, jassen, speelgoed en sportspullen horen: ze ruimen amper op. Ik trek troep erg slecht, ik wil graag een nette, opgeruimde omgeving. Dus bijna dagelijks ontplof ik hierdoor, waar ik dan weer van baal. Hoe lossen we dit op?"

Annekes dochter wordt geclaimd door haar vriendje: 'Soort bodyguard'
Lees ook

Annekes dochter wordt geclaimd door haar vriendje: 'Soort bodyguard'

Sommige mensen hebben een sterke behoefte aan een nette omgeving. Belangrijk om te onthouden is dat kinderen vaak die routine en prioriteit nog niet hebben, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Onder de acht jaar zijn kinderen hier sowieso niet mee bezig. Zij zijn snel afgeleid en willen gewoon spelen. En als jij de keuze hebt tussen lekker op de bank tv-kijken of de badkamer poetsen, dan kies je waarschijnlijk ook voor het eerste. Alleen wij volwassenen hebben de discipline om te doen wat moet gebeuren. Kinderen hebben dat overzicht nog niet. Het is geen onwil en geen kwestie van lui zijn of dwarsliggen. Ze zien het écht niet."

"Betrek je kinderen al jong bij klusjes in huis."

Zorg voor realistische verwachtingen bij jezelf om frustratie te voorkomen, tipt Bobeldijk. "Je kunt met kinderen in huis geen toonzaal verwachten. En geef het goede voorbeeld. Ruim dus ook consequent je eigen spullen op. Want als je het zelf niet doet, hoe kun je het dan van je kinderen verwachten?"

Niet het huissloofje 

"Een andere tip: gebruik humor. Leg bijvoorbeeld heel overdreven uit hoe je een vaatwasser opent. Met een grapje hou je het luchtig. Nog een tip: betrek je kinderen al jong bij klusjes in huis, zoals de vaatwasser uitruimen of stofzuigen. Wees dan niet kritisch op het resultaat. Zo leer je ze dat zij ook taken hebben en dat jij geen huissloofje bent."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinKindOpruimen