De opvoedkwestie

Nadia kan haar nieuwe stiefzoon niet uitstaan: 'Zie er tegenop als hij meekomt'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockNadia kan haar nieuwe stiefzoon niet uitstaan: 'Zie er tegenop als hij meekomt'
RTL

Nadia is tot over haar over verliefd op haar nieuwe vriend. Alles gaat goed, behalve dan dat zij zijn zoon allesbehalve leuk vindt. Wat kan ze hieraan doen?

"Ik ben sinds drie jaar gescheiden en heb nu een leuke, nieuwe vriend. Hij klikt ook goed met mijn twee dochters. Alleen: ik vind zijn negenjarige zoon eerlijk gezegd echt niet leuk. Het is gewoon geen gezellig kind. Altijd mokken, zeuren en de aandacht opeisen. Hij is ook onaardig tegen mijn kinderen. Ik zie er soms tegenop als hij meekomt met mijn vriend. Gelukkig wonen we niet samen - en dat gaan we voorlopig ook echt niet doen - maar hoe ga ik hiermee om?"

Esthers zoontje is altijd ontevreden: 'Wat doe ik fout?'
Lees ook

Esthers zoontje is altijd ontevreden: 'Wat doe ik fout?'

Bij een scheiding speelt heel veel mee en Nadia zou daar iets meer bij kunnen stilstaan, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Zij is al drie jaar gescheiden, maar hoe zit dat met haar nieuwe vriend? Misschien is die breuk nog verser en moet zijn zoon nog heel erg daaraan wennen. Een kind wil altijd zijn ouders samen zien, zelfs als die relatie niet goed was."

"Wellicht is deze jongen bang dat zijn plek wordt ingepikt en dat hij zijn vader kwijtraakt aan een 'nieuw gezin'. Of wellicht heeft zijn vader eerder een heel nare vriendin gehad en heeft hij nu geen zin meer om er moeite in te steken. Geen enkel kind is écht slecht, het zijn de omstandigheden die het slechte in iemand naar boven halen."

"Je kunt er niet vanuit gaan dat een samengesteld gezin meteen heppie de peppie is."

Bij bijstellen van haar verwachtingen zou Nadia kunnen helpen, denkt Bobeldijk. "Je kunt er niet vanuit gaan dat een samengesteld gezin meteen heppie de peppie is. Het is niet zo simpel met: 'Als de ouders maar gelukkig zijn.' Zo werkt dat niet."

"Een scheiding is levensveranderend voor een kind. Het leven van haar stiefzoon is overhoop gehaald en het is niet zijn keuze om nu een bonusmoeder en – zussen te hebben. Hoe meer je pusht, hoe meer hij zijn hakken in het zand zet. Spelbreker wordt dan zijn rol, want zo wordt hij toch al gezien. Verwacht niet te veel van deze jongen en toon iets meer empathie, is mijn advies."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingEchtscheidingKind