De opvoedkwestie

Het zoontje van Annegien weigert zijn middagslaapje: 'Word gek van zijn energie'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Getty ImagesHet zoontje van Annegien weigert zijn middagslaapje: 'Word gek van zijn energie'
RTL

Haar tweejarige zoon is een kleine stuiterbal, dus Annegien gebruikt zijn middagslaapje om zelf even bij te tanken. Maar nu wil hij niet meer slapen overdag… Wat kan ze doen?

Haar zoon is één brok energie, legt Annegien uit: "Al een tijdje weigert Boris een middagslaapje te doen, of hij slaapt dan hooguit een half uurtje. Ik heb die tijd nodig om op te laden en raak hierdoor geïrriteerd, wat ik weer afreageer op hem en dat vind ik zielig. Maar ik snak dan naar me-time. Hoe ga ik hiermee om?"

Het jongste dochtertje van Mireille aapt haar oudere zus na: 'Zo vaak ruzie'
Lees ook

Het jongste dochtertje van Mireille aapt haar oudere zus na: 'Zo vaak ruzie'

Vaak gebeurt het dat kinderen tussen de tweeëneenhalf en drie jaar minder behoefte hebben aan een slaapje, zegt orthopedagoog Loes Waanders. "Ook belangrijk is de vraag: heeft jouw kind het nog nodig of heb jij het eigenlijk nodig? Als je merkt dat hij nog wel slaapt maar daardoor 's avonds pas heel laat slaapt, kan dat een signaal zijn dat het middagslaapje wellicht overbodig is geworden. Dat is fijn voor hem, maar misschien uitdagender voor jou als je merkt dat je die break zo hard nodig hebt."

Focus je op wat je wél kan doen om deze dag vanuit minder frustratie en meer ontspanning door te komen"

"Probeer vooral daar aandacht voor te hebben, anders wordt het slapen een heel geforceerd iets. Je kind koste wat kost laten slapen terwijl dit misschien alleen maar tot strijd en teleurstelling bij jou leidt, is niet handig. Probeer te kijken of je die oplaadmomenten in andere dingen kunt zoeken, dus wat activiteiten zijn die je met hem kunt doen die jou helpen opladen. Bijvoorbeeld samen een stukje fietsen, wandelen door het park of een luisterboekje opzetten. Bewaar deze activiteiten voor momenten die jij uitdagend vindt, bijvoorbeeld het einde van de dag."

Negatieve energie

Loslaten is ook hier een aanrader, zegt Waanders. "Een helpende mantra is dat je maar beperkt invloed hebt op het slaapgedrag van je kind, maar wel op hoe jij daarmee omgaat. Dat kunnen ook bepaalde gedachten zijn die ontstaan in jouw hoofd, zoals 'ik word gek van zijn energie'. Als je elke ochtend hoopt op een slaapje en elke keer wordt teleurgesteld omdat het zo kort duurt of hij helemaal niet slaapt, dan kan dat misschien wel net zoveel negatieve energie kosten als het 'oké zijn' met dat hij niet meer slaapt. Probeer met meer begrip naar jezelf en de situatie te kijken. Bedenk: Ik laat het slapen los en focus me op wat ik wél kan doen om deze dag vanuit minder frustratie en meer ontspanning door te komen." 

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingSlaap