Best bekeken

De (terechte) wanhoop van ouders over hun gif inhalerende kinderen

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© Getty ImagesDe (terechte) wanhoop van ouders over hun gif inhalerende kinderen
RTL

De afgepakte vapes van leerlingen op middelbare scholen die in een lab werden onderzocht, zaten bomvol gif, bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. Het was afgelopen week een van de best gelezen stukken en ouders reageerden dan ook massaal op het bericht. RTL Nieuws-redacteur Lisanne van Sadelhoff probeert erachter te komen waarom dit verhaal zoveel losmaakte.

Het onderzoeksverhaal van RTL Nieuws afgelopen week bevatte geen opbeurende boodschap. Enkel onheil. Vapes worden vaak gezien als die onschuldig ogende sigaretten die zo ongeveer gelijkstaan aan de chocoladesigaret van de kermis, maar niets bleek minder waar: ze zitten bomvol kankerverwekkende stoffen, giftige metalen en veel te veel nicotine, zo concludeerden onafhankelijke experts na onderzoek. Zo'n cocktail waar je kind noch volwassene aan wil blootstellen.

Vapes van Nederlandse kinderen in lab onderzocht: bomvol gif, lood en te veel nicotine
Lees ook

Vapes van Nederlandse kinderen in lab onderzocht: bomvol gif, lood en te veel nicotine

'Weg ermee', concludeerden veel mensen op social media dan ook direct. 'Wat een vieze wereld, kinderen hieraan verslaafd maken', schreef iemand, en ook: 'Bahbah, over de rug van onwetende, meelopende pubers geld verdienen.' De vape-industrie, van de fabrikanten tot de verkopers, werd verguisd: 'Iedereen moet zich schamen', waarop meteen de vraag werd gesteld: 'Maar zouden de verantwoordelijken zich überhaupt wel schamen?'

'De jeugd is toch al verpest'

Over verantwoordelijkheid werd overigens ook gesteggeld: er waren mensen die vonden dat het 'eigen keus, eigen schuld' was, als een kind besluit te gaan vapen, en als het niet al de schuld van het kind is, dan wel van de ouders. Waarop een moeder, kwetsbaar doch eerlijk en strijdlustig, schreef dat het bij haar kind 'van kwaad tot erger ging', en dat ze 'alles hadden gedaan wat ze konden doen'. 'Niets hielp.'

Een flink aantal reacties was doorspekt van onverschilligheid, alsof mensen het niet wilden geloven dat dat ding, 'mijn kind staat ermee op en gaat ermee naar bed', zó slecht is. 'Ik zit er echt niet mee', 'maak je niet zo druk, ze drinken ook cola en gaan elke dag naar de Mac', 'lekker belangrijk, de jeugd is toch al verpest'. 

Die cynische ontkenningen zijn, zo schreef iemand pakkend, te vergelijken met hoe rokers reageren als ze over hun eigen gezondheidsrisico's lezen of horen. 'Ik ga toch wel dood, dan liever feestend', of 'je kan ook morgen onder een bus komen'.

RTL Nieuws-redacteur Lisanne van Sadelhoff probeert elke week te verklaren welke verhalen mensen bezighouden.© Roy Beusker
RTL Nieuws-redacteur Lisanne van Sadelhoff probeert elke week te verklaren welke verhalen mensen bezighouden.

Valt niets tegenin te brengen, maar toch gaat het voorbij aan de grote en wetenschappelijk bewezen risico's die mensen lopen zodra ze een peuk in hun mond stoppen.

En dat gaat nu dus, zo blijkt, ook over de elektrische peuk, 'de e-bike onder de sigaretten', noemde iemand hem gevat, 'maar dan met een andere doelgroep'. Die doelgroep (kwetsbare, onwetende kinderen) doet het grootste deel van de lezers toch pijn. 'Dat dit gewoon wordt toegestaan, op schoolpleinen, en in Nederland.'

Harde grappen

Al kwam er ook hier en daar een pijnlijk soort galgenhumor tevoorschijn: 'Scheelt over een jaar of 60 wel een hoop mensen in zorghuizen'. Wat weer voor een boel verbolgen ouders zorgde, 'hoe dúrf je zoiets te zeggen, over de ruggen van onze kinderen!' Maar we weten ook dat de pijnlijkste feiten ervoor zorgen dat we de hardste grappen maken – juist om de werkelijkheid te kunnen verdragen.  

Lees meer over
VapenE-sigaretMiddelbare schoolGezondheidJongerenRokenVerslaving