De opvoedkwestie

Alicia's dochter (10) wordt ineens genegeerd door haar bff: 'Maakt me woedend'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockAlicia's dochter (10) wordt ineens genegeerd door haar bff: 'Maakt me woedend'
RTL

Het zit Alicia niet lekker dat haar tienjarige dochter ineens wordt buitengesloten door haar vriendinnetje. Dit maakt Alicia boos. Hoe gaat ze hiermee om?

Het is sinds kort begonnen, verzucht Alicia. "Liv was lange tijd goed bevriend met een klasgenootje, inclusief bff-armbandjes en logeerpartijtjes. Maar ineens negeert dit meisje mijn dochter. In de pauze mag ze niet meer meespelen en soms rent haar 'vriendin' snel weg samen met anderen als ze mijn dochter zien aankomen. Dit vind ik heel pijnlijk. Eerlijk gezegd maakt het me woedend en moet ik me inhouden om dat kind niet iets aan te doen, vooral omdat ik uit mijn eigen jeugd weet hoe ellendig buitensluiten is. Hoe kan ik mijn dochter helpen?"

De vriend van Jasmine wil dat hun kindje geen vlees eet: 'Vind ik onzin'
Lees ook

De vriend van Jasmine wil dat hun kindje geen vlees eet: 'Vind ik onzin'

Buitengesloten worden door vriendinnen is pijnlijk, beaamt opvoedcoach Sophia van Splunteren. "Zeker omdat kinderen vanaf negen jaar meer bewustzijn creëren en uit hun fantasiewereld komen. Dus komt het harder aan dan in de periode daarvoor waarbij kinderen makkelijker denken: oké prima, op naar de volgende. Maar waar ouders voor moeten waken is dat zij niet gaan projecteren, omdat het een diepere wond in henzelf raakt." 

Oude wonden

"De ervaring leert dan dat we hier heel heftig op reageren, omdat we ons kind willen behoeden voor dat haar hetzelfde overkomt. Toch helpt het je dochter niet om dit met jouw ballast en oude wonden aan te vliegen. Maak onderscheid tussen jouw ervaring en die van je dochter. Wellicht vindt je dochter het vervelend, maar is het voor haar niet zo pijnlijk als voor jou. Wij hebben de neiging kinderen een volwassenervaring toe te dichten, terwijl kinderen veel flexibeler zijn. Pas wanneer wij onze ervaring op hen gaan projecteren, gaan zij ineens ook deze pijn voelen."

"We moeten kinderen niet koste wat het kost willen behoeden voor leed."

Kinderen hebben begeleiding van hun ouders nodig om hier doorheen te komen, zegt de opvoedcoach. Dat doe je vooral door er samen over te praten. "En wellicht kan jouw partner of een oma dit ook doen, die hebben misschien een neutralere blik hierop. Een andere valkuil is dat wij het willen fiksen: met die vriendin gaan praten, moeders erbij, school erbij, om dit samen op te lossen."

Pijnlijke sociale situaties

"Soms kan dit natuurlijk werken, maar heel vaak is het ook iets wat we onze kinderen moeten laten ervaren. Sociale situaties zijn ook soms moeilijk en pijnlijk, maar we moeten kinderen niet koste wat het kost willen behoeden voor leed. Wees er voor je dochter, leef mee, zeg hoe vervelend je het vindt, maar blijf bij haar ervaring. En praat ook over wat ze kan doen, wat zou haar helpen? Laat dit vooral uit haar zelf komen. Zij wil van jou vertrouwen krijgen dat het goedkomt, dus straal dit ook uit."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinPestenSchoolkindVriendschapTrauma