De opvoedkwestie

Hildes zoontje houdt van 'meisjesdingen' en daar vindt de buitenwereld nogal wat van

·Aangepast:
© Getty ImagesHildes zoontje houdt van 'meisjesdingen' en daar vindt de buitenwereld nogal wat van
RTL

Het zoontje van Hilde houdt van dingen die als 'meisjesachtig' worden beschouwd door anderen, en krijgt daar soms commentaar op. Hoe gaan ze daarmee om?

Hilde en haar man snappen niet waarom anderen soms zo moeilijk doen hierover. "Mijn zoon van vijf houdt erg van de kleur roze en wil dit vaak dragen. Ook houdt hij van zogenaamde 'meisjesdingen': dansen, poppen en verkleden. Geen enkel probleem, vinden mijn man en ik. 

Maar de buitenwereld vindt dit blijkbaar maar gek, we krijgen er vaak stomme opmerkingen over van kinderen en andere ouders. Hoe gaan we daarmee om en hoe laten we onze zoon zichzelf zijn?"

Irenes dochtertje (8) is vaak ontevreden: 'Niks is goed genoeg'
Lees ook

Irenes dochtertje (8) is vaak ontevreden: 'Niks is goed genoeg'

Dat er ineens een mening wordt gevormd over Hilde's zoon, ook door andere kinderen, verwondert kindercoach Sophie van Splunteren niet. "Je merkt dat kinderen op de leeftijd van vijf jaar net op de grens zitten van kleuter af zijn, waardoor ze met een iets andere bril gaan kijken. Waar voorheen alles kon, denken ze nu meer in stereotypes over meisjes en jongens, en ook over wat je wel en niet kan dragen."

"Mijn advies is om heel duidelijk aan je zoon aan te geven dat wat hij doet helemaal oké is en jullie dit helemaal prima vinden, maar ook dat de buitenwereld hier iets over kan zeggen. Hier moet je hem in meenemen, want dit is helaas de realiteit."

"Maak het rollenspel niet meteen heel vijandig en houd de gespeelde reacties kort en luchtig."

Er zullen soms ook afwijzende reacties tussen zitten, zegt kindercoach Van Splunteren. "Je zoon zal gaan ervaren dat mensen hem raar gaan vinden. Maar wat belangrijk is, is dat hij het zelfvertrouwen krijgt om ermee te dealen. En als jullie dat vertrouwen geven en uitstralen, kan hij dit ook zelf uitstralen."

Oefenen met een rollenspel 

Bereid je zoon voor op mogelijke kritiek. Bespreek dat er ook minder positieve reacties kunnen komen, omdat mensen anders denken. Als je merkt dat je kind hier zenuwachtig of onzeker over is, kun je dit oefenen in een rollenspel. Zeg: 'Wat zou je vinden als iemand zegt dat roze voor meisjes is?' Of: 'Wat zou je kunnen zeggen als iemand iets vervelends zegt?' Door dit thuis te oefenen, weet je kind op het moment zelf wat hij kan doen en zeggen. 

"Kijk naar wat je kind zegt, en let niet op wat jij vindt dat ie moet zeggen. Maak het ook niet meteen heel vijandig en houd de gespeelde reacties kort en luchtig, zoals: 'Iedereen mag een mening hebben, ik vind het wel mooi en dat is wat telt.' Reageer zelf vooral luchtig maar ook adequaat op mensen die er iets van zeggen – bijvoorbeeld met de reactie dat jullie hem stimuleren om zichzelf te zijn - waardoor je aangeeft dat jullie achter jullie kind staan." 

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingKledingEditie NL Link in bio