Asking for a friend

Nanda heeft een man maar fantaseert tijdens de seks over vrouwen: 'Wat betekent dit?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStock Nanda heeft een man maar fantaseert tijdens de seks over vrouwen: 'Wat betekent dit?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: deze zomer behandelen we weer elke week een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen zorgverlener durft te stellen. Nanda (46) is getrouwd met een man, maar merkt de laatste tijd dat ze tijdens de seks aan vrouwen denkt. Wat betekent dit?

Nanda (46) is al jaren gelukkig getrouwd, geniet van de seks die ze heeft met haar man, maar de laatste tijd merkt ze dat ze tijdens die seks - maar ook tijdens de seks met zichzelf - aan vrouwen denkt. "Ik vind dit eerlijk gezegd nogal vreemd. Ik denk niet specifiek aan één vrouw, maar aan vrouwen en vrouwelijke rondingen in het algemeen. Ik kan deze gedachten – of misschien wel verlangens – niet duiden. Ik heb me namelijk nog nooit aangetrokken gevoeld tot een vrouw en ben ook nog nooit verliefd geweest op iemand van hetzelfde geslacht. Voor zover ik weet ben ik 'gewoon' hetero."

Dit moet je weten (en niet vergeten) als je zonnebrandcrème koopt én smeert
Lees ook

Dit moet je weten (en niet vergeten) als je zonnebrandcrème koopt én smeert

Nanda: "Ik vind mijn man nog steeds erg aantrekkelijk en we hebben een goed seksleven. Ik kan het dus zelf niet verklaren waarom mijn gedachten de laatste tijd zo vaak naar vrouwen uitgaan tijdens de seks. Dus: hoe zou je deze gedachten kunnen verklaren? En wat moet ik ermee? Ik voel me namelijk ook een klein beetje schuldig naar mijn man."

Als eerste wil seksuoloog Jolien Spoelstra het onderscheid uitleggen tussen verlangens en fantasieën. "Fantasieën zijn gedachten die seksueel prikkelend zijn. Over het algemeen zijn dit fijne prikkelende gedachten, die leuk zijn om over na te denken. Men vindt het prima als het bij een fantasie blijft en er in de praktijk niet naar wordt gehandeld. Bij een verlangen bestaat de behoefte om er naar te handelen juist wél."

Onze expert: Jolien Spoelstra is werkzaam als GZ-psycholoog, seksuoloog NVVS en EFT-relatietherapeut in haar eigen praktijk in Haarlem. Ze is columnist voor Santé Magazine en auteur van Zinderend Leven.
Onze expert: Jolien Spoelstra is werkzaam als GZ-psycholoog, seksuoloog NVVS en EFT-relatietherapeut in haar eigen praktijk in Haarlem. Ze is columnist voor Santé Magazine en auteur van Zinderend Leven.

Nanda vindt het vreemd dat ze deze gedachten heeft, omdat ze deze niet bij haar seksuele identiteit vindt passen. Spoelstra: "Ze kan zichzelf er niet mee identificeren. Maar deze gedachten betekenen niet dat Nanda ineens een andere seksuele voorkeur heeft gekregen. Er zijn ook heel veel mannen die homoseksueel getinte fantasieën hebben, maar zichzelf als hetero identificeren. Mensen verwarren deze twee dingen vaak, maar hoeft dus niets te betekenen. Je kunt honderden fantasieën hebben, maar die zeggen niet per se iets over wie je bent of wat je wilt doen."

Geen voorbode voor de toekomst

Volgens de seksuoloog denken mensen vaak dat de dingen waarover ze fantaseren iets zegt over wat zij gaan doen in de toekomst. In Nanda’s geval zou dat betekenen dat ze op een gegeven moment seks heeft met een vrouw. Maar dat hoeft dus zeker niet zo te zijn. 

Er zijn volgens Spoelstra ook mensen die seksueel geprikkeld raken door iets dat juist helemaal haaks staat op hun identiteit of hun gedrag of waarvoor ze zich erg schamen. "Bijvoorbeeld bij mensen die opgewonden raken van het idee verkracht te worden, wat zeker niet betekent dat dit een wens of voorbode is voor de toekomst."

Deze gedachten vervolgens proberen weg te drukken, is volgens Spoelstra geen goed idee en werkt zelfs vaak averechts. "Als je tijdens de seks denkt: niet aan denken, dan ga je er juist aan denken en nemen de gedachten zelfs alleen maar toe. Bovendien ben je dan tijdens de seks vooral bezig met wat er in je hoofd omgaat en niet met de daad zelf." 

Daarbij betekent het niet dat Nanda vanaf nu alleen nog maar opgewonden raakt door het denken aan vrouwelijke rondingen. "Over het algemeen raak je niet van je 14de tot je 94ste opgewonden van dezelfde dingen. Dat evolueert ook. En dat is maar goed ook, anders raakt het brein nog verveeld", aldus Spoelstra. 

Associatiemachine

Het advies van Spoelstra aan Nanda is dan ook om deze fantasieën er gewoon te laten zijn en ervan te genieten. En daarbij: ze hoeft zich er ook niet schuldig over te voelen ten opzichte van haar man. "Het brein is een associatiemachine. Dat vermogen blijft gewoon bestaan, ook als je in een exclusieve relatie zit. We kunnen door allerlei zaken worden gestimuleerd – door een fijne aanraking, door een sexy billboard, door porno – en dat zegt helemaal niets over vreemdgaan. Sterker nog, grote kans dat haar man ook door andere zaken of personen dan Nanda opgewonden raakt."

Of Nanda deze gedachten met haar man moet delen, is aan haar. "Het kan leuk zijn om deze te delen en wellicht hoor je dan ook die van je man. Maar het zijn jouw privégedachten, die je niet hoeft te delen. Dat is optioneel."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog, dermatoloog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendSeksRelatieSeksualiteitSeksuele geaardheid