De opvoedkwestie

Het zoontje (6) van Wietske mag van zijn vader niet huilen: 'Grote jongens huilen niet'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Het zoontje (6) van Wietske mag van zijn vader niet huilen: 'Grote jongens huilen niet'
RTL

Zodra Wietskes zesjarige zoon begint te huilen om iets, zegt zijn vader dat dit niet mag. Wietske is het daar niet mee eens.

Wietske en haar man denken hier duidelijk anders over, legt ze uit. "Als onze zoon huilt omdat hij pijn of verdriet heeft, zegt mijn man geregeld dat 'grote jongens niet huilen' en dat hij zich niet moet aanstellen. Dit vind ik storend, want ik wil juist dat ons kind leert om zijn emoties te uiten. Hoe laat ik mijn man dit inzien en hoe vinden we hier een weg in?"

Het dochtertje (7) van Brechtje reageert ondankbaar op cadeaus: 'Maakt me boos'
Lees ook

Het dochtertje (7) van Brechtje reageert ondankbaar op cadeaus: 'Maakt me boos'

Je kunt iets heel graag willen of op je kop gaan staan, maar een ander kun je niet veranderen, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Als jouw partner zijn hele jeugd lang van zijn ouders heeft gehoord dat jongens niet huilen, dan is dat zijn waarheid. Die visie kun je heel moeilijk veranderen of uit zijn hoofd praten. Hij moet zelf dit inzicht krijgen, want natuurlijk is het een achterhaald idee en onzin dat jongens niet mogen huilen."

"Soms gebeurt het wel dat kinderen – niet alleen jongens dus – hun tranen bij werkelijk alles inzetten om hun zin te krijgen, bijvoorbeeld als ze geen snoepje mogen. En dat is niet de bedoeling."

"Leg je kind uit dat er gradaties zitten in emoties. Huilen past bijvoorbeeld niet bij sip zijn, of chagrijnig."

Belangrijk is dus om je kind te leren dat hij niet om alles huilt, zegt Bobeldijk. "Zeg dat hij natuurlijk mag huilen als hij echt pijn heeft of verdrietig is. Maar leg ook uit dat er gradaties zitten in emoties. Huilen past bijvoorbeeld niet bij sip zijn, of chagrijnig. Probeer je kind hierin het verschil te laten zien en voelen."

Tig keer per dag in tranen

"Het is mooi om dit samen met je partner op te pakken. Hopelijk beperk je hiermee bij je kind het huilen tot als er écht reden voor is in plaats van tig keer per dag om niets in tranen te zijn, en kan jouw partner het daardoor ook beter handelen."

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingHuilenKind