Is deze horrorgriep erger dan andere jaren of is het gewoon weer hetzelfde liedje?

Snotteren, hoesten, pijnlijke spieren, hoofdpijn: wie heeft er de laatste dagen geen last van gehad? De griepepidemie in Nederland is een feit en daarmee ook het gesprek van de dag. Al is het dat soms alleen maar om over die zieke collega te roddelen die wel heel vaak ziek is, ziet RTL Nieuws-redacteur Lisanne van Sadelhoff.
De griep heerst en wat er dus ook heerst: berichten over de griep. Er is officieel sprake van een griepepidemie en dat houdt de mensen bezig – en dan vooral de mensen die zelf door de griep zijn geveld. 'Het is echt een horrorgriep', schrijft iemand, waarna de reacties van lotgenoten losbarsten. 'Ik kom niet eens fatsoenlijk de trap op', 'pffff wat duurt dit láng'. En, een veel gehoord bericht van het gevelde griepfront: 'Ik heb normaal nooit griep!'
Die laatste reactie kan ook weer worden verklaard. Zo vertelde een griepexpert op de site van RTL Nieuws: "Elk jaar krijgen een half miljoen mensen in ons land het influenzavirus. Feitelijk heb je, als je gewoon gezond bent, 7 procent kans dat je het krijgt. Dat wil zeggen dat je maar zó vijftien jaar géén griep kunt krijgen. Als je het dan een keer hebt, denk je al snel: ik heb het echt goed te pakken, dit is abnormaal."
Wat het is: we houden er, logischerwijs, niet van om geveld te zijn. Om de afspraken in onze agenda’s te moeten cancellen, om niet de dingen te kunnen doen die we normaal snot- en hoestloos, met volgezogen longen en zonder hoofdpijn, wel kunnen doen. De griep is een onprettige onderbreking van ons dagelijks leven, want: 'de dagen voelen drie keer zo lang', schrijft iemand, en ook: 'alles kost tien keer zo veel moeite'.
Altijd dezelfde mensen
Niemand wil griep hebben, en daarom zijn er ook altijd een boel zelfdokters die zichzelf hardop – en daarmee ook de rest van Nederland – bakken vol vitamines voorschrijven.
En waar wordt geklaagd over de griep, wordt ook geklaagd over de klagers. 'Het zijn altijd dezelfde mensen die zich ziek melden', schrijft iemand. En ook: ‘Afgelopen maandag kon ik weer de klok erop gelijk zetten wie zich hadden ziekgemeld.'

De griep kan niet altijd op bijval rekenen, net als de overheid. 'Dat de ziekenhuizen nu weer vollopen, hebben we te danken aan jarenlange bezuinigingen!' 'De regering heeft de boel zelf verziekt door het aantal bedden af te schalen.' 'Nederland zorgland!!!' schrijft iemand – de sarcastische ondertoon ligt er dik bovenop.
Wie wel op steun en begrip kunnen rekenen, zijn de zorgmedewerkers. Ze krijgen weliswaar al lang niet het letterlijke applaus dat we massaal lieten horen tijdens de coronapandemie, maar wel hier, online: 'De longafdelingen in de ziekenhuizen lijken wel op de zeehondenopvang in Pieterburen, wat een gehoest daar! Respect voor de verpleging!'
Hetzelfde liedje
En dan zijn er nog mensen die direct in de accepterende houding schieten. 'Ieder jaar weer die griep', schrijft iemand, 'niets nieuws, toch?' En: 'Elk jaar hetzelfde liedje.'
Die laatste reactie snijdt, in welk geval dan ook, hout. Of je nu geveld bent, of je nu spontane smetvrees krijgt of je uitsluitend groen en geel ergert aan de klagende griepslachtoffers: het is een liedje dat we ook dit jaar weer moeten uitzingen.