De kleuter van Lies is thuis ineens brutaal: 'Nu ze op school zit, herkennen we haar niet meer'

Lies verbaast zich over het gedrag van haar vierjarige dochter. Sinds zij op de basisschool zit, is ze een stuk brutaler. Hoe gaat ze hiermee om?
Kleine meisjes worden groot, dat realiseert Lies zich ook wel. Toch had ze deze verandering niet zien aankomen, en erg blij is ze er niet mee. "Onze dochter is net op de basisschool begonnen en sindsdien herken ik haar niet meer. Op school is ze voorbeeldig, thuis ligt ze steeds dwars en is ze plots brutaal. Is dit een fase? Hoe gaan we hiermee om?"
Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching verwondert zich niet over het gedrag van de dochter van Lies: "Haar 'dwarsheid' is een reactie op alle veranderingen in haar leven. Ouders moeten zich er niet in vergissen hoe heftig de start op de basisschool is voor kinderen. School is echt heel anders dan naar de opvang gaan of een oppas hebben zoals opa en oma."
"In de klas wordt ineens echt wat van je kind verwacht. Daarnaast gaan kinderen soms ook naar de bso en zwemles. Dit is heel veel voor kleuters, het voelt voor hen als een volle werkdag. Ouders moeten dat niet onderschatten. In de eerste vijf levensjaren leert een kind vijftig procent van alles wat hij zijn hele leven gaat leren. Je kunt je voorstellen hoe vermoeiend dat is."
"Ga na school niet ook nog eens naar een binnenspeeltuin of wéér een speeldate."
En die vermoeidheid gaat soms gepaard met frustratie en boosheid, zegt Bobeldijk. "Best logisch, want je kind is de hele dag op school nieuwe dingen aan het leren. Hoe ben je zelf als je net in een nieuwe baan bent begonnen? Dan komt er ook veel op je af, en als volwassene heb je al de ervaring en capaciteit om daarmee te dealen. Er wordt echt heel veel gevraagd van kinderen."
Bouw veel rust in
"Mijn advies aan ouders van kleuters: bouw veel rust in, ga na school niet ook nog eens naar een binnenspeeltuin of wéér een speeldate. Hou het ook in de weekenden klein: je hoeft niet naar een pretpark, een boswandeling in de buurt is ook goed.
Verwacht niet dat je kind school meteen leuk vindt en ga je kind ook niet uithoren na school, wat hij is al overprikkeld. Leg niet alles onder een vergrootglas, je kind reageert zich thuis in een veilige omgeving af en soms kun je dat maar het beste even laten gebeuren. Pick your battles."