Nooit meer

Leanne wil nooit meer een huis vol nutteloze spullen: 'Ik houd ruimte, tijd en geld over'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Hanna Wursten Leanne wil nooit meer een huis vol nutteloze spullen: 'Ik houd ruimte, tijd en geld over'
RTL

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij nooit meer willen meemaken, doen of laten. Deze week: in de hoop meer rust in haar leven te krijgen, begon Leanne Pieters (39) met een grote opruimronde in huis. Dat smaakte naar meer en inmiddels leeft ze minimalistisch. "Het is onzin dat het een karig leven met veel regels is."

"Mijn moeder grapte laatst nog dat ze nooit had verwacht dat ik anderen zou inspireren om te ontspullen. Mijn kamer thuis was vroeger namelijk een complete rotzooi. De kasten puilden uit van alle troepjes en mijn vensterbank stond ook vol prullen. 

En tot voor een paar jaar geleden ging ik iedere zaterdag de stad in, kijken of ik nog iets leuks kon vinden – wat natuurlijk altijd gebeurde. Maar het kan verkeren, zo zie je maar weer."

Yvonnes avondje rodelen tijdens wintersport ging helemaal mis: 'Ik crepeerde van de pijn'
Lees ook

Yvonnes avondje rodelen tijdens wintersport ging helemaal mis: 'Ik crepeerde van de pijn'

"Tien jaar geleden merkte ik dat het me een beetje te veel werd om alle ballen hoog te houden: werk, huishouden, mijn sociale leven, sporten. Steeds kwam ik daarmee in de knoop. Ik dacht dat ik beter moest leren plannen, zodat ik alles onder controle kon houden. 

Eigenlijk snakte ik naar meer rust in mijn leven, daarom las ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo. Dit was voor mij een eyeopener. Ik moest mijn leven juist versimpelen in plaats van harder te proberen om méér te doen zodat ik alle to-dolijstjes kon afvinken. Ik was altijd druk druk druk en liep achter de feiten aan. Dat moest ik helemaal niet meer willen."

Mentale ruimte innemen 

"Het boek gaf mij het inzicht dat alle spullen geld, tijd en energie kosten. Spullen nemen ook mentale ruimte in, terwijl ik rust wilde. Ik begon met het uitruimen van onze berging. Die huurden mijn vriend en ik om spullen te stallen die we nooit gebruikten. Dus met het opruimen zou ik ook nog eens geld besparen. Het voelde zoveel lichter toen die zooi weg was, dat ik daarna doorpakte."

"Na de berging ging ik verder met de keukenkasten en de kledingkasten. Bij iedere keuze hanteerde ik Marie Kondo’s motto: does it spark joy? Oftewel: word je er blij van? Een mooi en positief uitgangspunt dat mijn levensvisie werd. 

Tuurlijk vond ik het in het begin wel moeilijk. Het is een proces waarin ik moest groeien. Maar ontspullen kun je heel goed oefenen, je wordt er steeds beter in. Soms wilde ik iets in de eerste ronde nog niet weggooien, maar lukte dat een paar maanden later alsnog." 

Voordelen van ontspullen 

"Het afwegen van iets wel of niet wegdoen werd steeds makkelijker omdat ik al snel de voordelen van het ontspullen merkte. Het voelde rustiger in huis, en luchtiger. 

Na het eten was ik ineens sneller klaar met opruimen en de vaatwasser inruimen, omdat ik minder servies had. Kleding terugleggen in de kast ging makkelijker omdat ik het er niet meer hoefde in te proppen. Alles ging met veel minder energievretende irritaties."

"We verkochten onze mooie loft in hartje Rotterdam en verhuisden naar een goedkoper huis net buiten de stad."

"In eerste instantie ging het mij dus om meer rust te creëren. Maar na twee jaar bedacht ik dat ik het motto 'word ik er blij van?' kon doortrekken in andere facetten, zoals mijn voeding, agenda, werk én onze financiën. Ik keek bewuster naar hoe mijn leven eruitzag en waar ons geld naartoe ging. Mijn vriend en ik namen onze vaste lasten kritisch onder de loep. We schrapten abonnementen en pasten onze zorgverzekering aan."

Hypotheekvrij

"Een andere grote kostenpost was onze hypotheek. Die wilden we versneld aflossen, dus extra’s als vakantiegeld en een belastingteruggave gingen daar naartoe, daarnaast spaarden we veel. Op die manier losten we een ton extra af. Daarna verkochten we onze mooie loft in hartje Rotterdam en verhuisden we naar een goedkoper huis net buiten de stad. Hierdoor waren we vijf jaar geleden hypotheekvrij."

"Het grote misverstand over minimalistisch leven is dat veel mensen denken dat je dan niets mag. Dat het heel streng en rigide is, of erg geitenwollensokkerig. Een karig leven met veel regels. Dat is onzin, ik geef met liefde geld uit aan iets waar ik blij van word. Lekkere koffietjes buiten de deur bijvoorbeeld of mooie, tijdloze, kwalitatief goede kleding waar ik lang mee doe. 

Ik vind minimalistisch leven echt een win-winsituatie: ik hou er ruimte, geld en tijd aan over. Als er veel niet 'mag', voelt het als een straf en dan hou je het niet vol. Dus kijk gewoon bewust naar wat jij belangrijk vindt en waar je écht blij van wordt."

Dochter van vier 

"Ik heb een dochter van vier en het ouderschap brengt ook uitdagingen met zich mee. Ik wil geen kasten vol speelgoed en kijk heel bewust naar wat ik voor haar koop. Ze groeit prima op zonder tien kratten aan spullen. 

Maar natuurlijk zijn er de feestdagen en haar verjaardag, waarbij ze ook cadeautjes van anderen krijgt. Graag wil ik een overload voorkomen, dus ik zorg voor een verlanglijstje waarop dingen staan waar mijn dochter echt iets aan heeft en die ze heel graag wil."

"Inmiddels leef ik al tien jaar minimalistisch. Het heeft bij mij gezorgd voor minder stress en meer ruimte in mijn hoofd, waardoor er plek is ontstaan voor plannen en ideeën. En om stil te staan bij de vraag waar ik gelukkig van word. Dat is het inspireren van anderen." 

Huis vol nutteloze spullen

"Inmiddels ben ik ondernemer. Ik geef inspiratie via mijn Instagramaccount en bied online cursussen aan om mensen te helpen beginnen met ontspullen. Ook wil ik ze laten zien hoe het anders kan. Dat je zelf je leven kunt vormgeven in plaats van in de ratrace te blijven lopen of dingen te doen 'omdat het zo hoort'. 

Nooit meer wil ik een huis vol nutteloze spullen die zorgen voor ruis en onrust, dat is zeker."

Nooit meer? 

Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl

Lees meer over
Nooit meerOpruimenWonenGeldHypotheekGezinKind