Borrelen met Hugo!

Een Spaanse borrelplank

Door Maaike Driessen··Aangepast:
Een Spaanse borrelplank
RTL

Het weekend staat weer voor de deur! Hugo maakt voor ons een heerlijke Spaanse borrelplank. Super om het weekend mee te beginnen.

Snelle stoof van kip en chorizo

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten
     

Ingrediënten

  • 1 ui                                                                     
  • 2 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • 4 kippendijfilets zonder bot
  • 100 g chorizo (stuk)
  • 8 minipaprika’s
  • 1 Spaanse peper
  • 100 ml rode wijn
  • 1 blik tomatenpulp
  • paar takjes verse oregano
  • zout en peper
     

Gebakken padrón pepers en/of minipaprika's

  • tapa
  • bereiding circa 10 minuten
     

Ingrediënten

  • neutrale olie
  • 300 g padrón pepers en/of minipaprika’s
  • zeezoutvlokken

 

Aioli

  • saus
  • bereiding 5-10 minuten
     

Ingrediënten

  • 3 tenen knoflook
  • 2 eidooiers
  • 300 ml neutrale olijfolie
  • Zout
  • 1 citroen

Extra

  • garde

 

Tomatenbrood - Pan con tomate

  • 8 porties
  • bereiding circa 10 minuten
     

Ingrediënten

  • 8 witte desemboterhammen
  • 1 teen knoflooko
  • 2 grote rijpe tomaten
  • olijfolie extra vergine
  • zout
     

Extra op de plank

  • manchego met druiven en appel
  • gezouten amandelen
  • aardappelchips
  • brood
  • olijven
  • gesneden serranoham

 

Kippenstoof

We beginnen met het maken van de kippenstoof. Pel en snipper een ui en snij een knoflookteen in grovere stukken. Verhit een scheutje olie in een braadpan en fruit de ui. Voeg 2min later de knoflook toe. Snijd de paprika's en peper in stukjes of in ringetjes en voeg ze ook toe aan de pan. 

Snijd de kippendij en de chorizo in stukjes. Chorizo is een veelgebruikte worst in de Spaanse keuken. Er zitten veel smaakstoffen in en daarom hoef je ook maar weinig kruiden te gebruiken in dit gerecht. Bak de kip en de chorizo mee in de pan en bak tot de kip mooi bruin is. De kip hoeft niet helemaal gaar te zijn. Voeg ondertussen ook de paprikapoeder toe en bak dit mee. 

Blus het af met rode wijn en laat het geheel even inkoken. Voeg de tomatenpulp en orgeganoblaadjes erbij, breng op smaak met zout en peper en laat 15-20 minuten stoven tot de kip gaar is. Ondertussen kan je de rest van het gerecht maken. 

Gebakken padrón pepers

De pepertjes hoef je maar kort aan te bakken in een koekenpan. Verhit een scheut olie in de pan en laat deze goed heet worden. Bak de pepers en/of paprika's tot ze beginnen te blakeren. Bestrooi met wat grove zeezoutvlokken en serveer warm.

Zelf aioli maken

Aioli is de Spaanse versie van mayonaise. Er zit vooral veel knoflook doorheen. Je kan het in elke supermarkt kopen, maar het is net zo leuk om het zelf te maken. 

Pel en rasp de knoflooktenen boven een kom. In dit geval mag je ook de knoflookpers gebruiken, omdat het rauwe knoflook is die we gebruiken. Voeg twee eidooiers toe aan de kom. Het eiwit heb je niet nodig. Meng het geheel en doe er nog wat zout bij. 

Vervolgens voeg je al kloppend de olie toe. Doe dit echt voorzichtig, bijna druppel voor druppel. Klop goed door zodat er een dikke saus ontstaat. Voeg eventueel nog wat extra zout en citroensap toe naar smaak. 

Pan con tomate

Verwarm de oven voor op 220°C. Snij het brood in plakken en rooster in de oven tot het goudbruin is. Pak een knoflookteen, je kan de schil er gewoon aanlaten. Snijd hem doormidden en wrijf het warme brood in met knoflook. 

Doe hetzelfde met een tomaat. Snijd hem doormidden en wrijf met de binnenkant over het brood. Serveer de boterhammen op een plank, sprenkel er nog wat olijfolie overheen en bestrooi het met zout.

Extra op de plank

Deze kleine gerechtjes heb je natuurlijk zo gemaakt. Maak de plank af met wat kaas, olijven en ham. Je kan de borrelplank natuurlijk zo groot (of zo klein) maken als je zelf wilt. 

  • manchego met druiven en appel
  • gezouten amandelen
  • aardappelchips
  • brood
  • olijven
  • gesneden serranoham