Huisdieren

Leuk zo'n nieuw huisdier in lockdown? Dierenarts Piet praat je bij

Door Sharmaine Zandbergen··Aangepast:
Leuk zo'n nieuw huisdier in lockdown? Dierenarts Piet praat je bij
RTL

Sinds corona brengen we veel tijd binnenshuis door. In veel huishoudens begint het dan ook te kriebelen om extra gezelligheid in huis te halen. De vraag naar huisdieren is groter dan ooit. Alleen is het niet niets om zo'n harige huisgenoot te verwelkomen. Dierenarts Piet praat je - in gezelschap van hond Cody - bij over wat er bij een huisdier komt kijken.

Extra gezinslid erbij

Het idee van een huisdier is heel leuk. Piet benadrukt alleen wel dat het niet zomaar om een broodje bij de bakker kopen gaat. Weet waar je aan begint. "Er worden in deze coronatijd veel huisdieren op impuls aangeschaft. Realiseer je dat het een hele verantwoordelijkheid is."  

Zie een huisdier als een extra gezinslid. Eén waar je jarenlang lief en leed mee deelt. Neem bijvoorbeeld de twee populairste huisdieren in Nederland: een hond wordt gemiddeld zo'n 15 jaar oud, een kat zelfs 20 jaar. Wetende dat je een hond minimaal drie keer per dag moet uitlaten en dit beestje veel beweging nodig heeft, ben je zo 1,5 à 2 uur per dag kwijt. Niet niks. 

Harde waarheid over jonge huisdieren

Regelmatig krijgt Piet de vraag of het ras en de leeftijd van een nieuw huisdier veel verschil uitmaakt. "Dit is zeker iets om over na te denken. De run op kittens en puppy's is momenteel gigantisch. Jonge huisdieren vragen nog meer tijd van jou als baasje. Zeker de puppy's moeten nog alles leren. De tandjes gaan wisselen, dus schoenen en tafelpoten moeten het bekopen. Ze zijn nog niet zindelijk, dus er gebeuren ongelukjes. Een jongvolwassen hond, zoals de net 1-jarige Cody is dan ideaal. "Hij kent al de basiscommando's en is zindelijk. Dat is wel een stuk makkelijker en minder intensief, dan een puppy."

Koop geen huisdieren uit de broodfok

Doordat er zo'n enorme vraag naar huisdieren is, is er veel broodfok en malafide handel. Puppy's en kittens worden vaak in Oost-Europa gefokt. Degene met het hoogste bod mag zich de eigenaar noemen. Heel verdrietig. Piet: "Het gaat ten koste van de dieren. Er is veel dierenleed. Veel dieren overlijden tijdens het transport naar West-Europa. En daarnaast is het ook nog een probleem voor de volksgezondheid. Ze kunnen namelijk hondsdolheid bij zich dragen."

Checklist om broodfok te voorkomen

Om niet aan voorgaande misstanden mee te werken, deelt Piet een lijstje van tekenen waaraan je herkent dat je met een broodfokker of malafide handelaar te maken hebt. Het zit niet snor als…

…je onder druk wordt gezet om direct te beslissen

…er wordt gevraagd contant te betalen

…je binnen een dag of twee tot aankoop over kunt gaan

Bij twijfel, doe het niet. Koop het huisdier niet. Het is aan te raden om samen met de dierenpolitie of -bescherming te achterhalen of het om een malafide adres gaat.  

Huisdieren adopteren via Pawsomepets.nl

De wachtlijsten voor rashonden en -katten zijn heel lang. Dat, terwijl er zo veel schattige puppy's, kittens en (jong)volwassen huisdieren wachten op een nieuw huis. Neem hond Cody. Hij is via Pawsomepets vanuit Griekenland naar Nederland gehaald. Bij het lezen van dit artikel kan het zijn dat hij al een warm nest heeft gevonden, maar zoals Cody zijn er nog veel andere harige huisgenoten. Surf naar www.pawsomepets.nl voor meer informatie. Of kijk eens op verhuisdieren.nl

Het volledige fragment van Piet met hond Cody terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 3 terug op Videoland.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenHuisdieren