Lifestyle

Niet elke schoonmoeder is een heks: 'Ik ben haar enorm dankbaar'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Karin van Veldhoven Niet elke schoonmoeder is een heks: 'Ik ben haar enorm dankbaar'
RTL

Over schoonmoeders doen de wildste verhalen de ronde. Ze zijn gemeen, achterbaks, je bent als schoondochter nooit goed genoeg en ga zo maar door. Gelukkig zijn er ook genoeg schatten van schoonmoeders die het tegendeel bewijzen.

Dat blijkt wel uit de reacties onder onze oproep op Facebook. Zoals die van Karin. Zij houdt het vandaag lekker traditioneel. Zelf laat ze zich verrassen door haar kinderen, en haar schoonmoeder Joke nodigt ze uit voor het eten. Een schat van een mens dat al meer dan 25 jaar voor haar klaarstaat. Zeker nadat vijftien jaar geleden het noodlot toesloeg voor de toen hoogzwangere Karin.

ZIE OOK: Schort of naaimachine als moederdagcadeau: is dat echt wat ze wil?

"Mijn beide ouders kwamen toen om het leven bij een verkeersongeluk. Ik was 35 weken zwanger van onze jongste, we hadden al een dochter van drie. Om ons praktisch bij te staan, zijn mijn schoonouders toen naar onze woonplaats verhuisd. Ze waren net gestopt met hun winkel en zeiden eigenlijk direct: dan komen we jullie kant op."

Met schoonma op vakantie

Korte tijd daarna overleden, los van elkaar, Karins schoonvader en zwager. "Onze familie is nog maar heel klein, vandaar dat we heel verbonden zijn. Het is de reden dat ik zo dol op haar ben en zij graag en veel bij ons is. We gaan ook vaak op vakantie samen, dan grappen we: 'we nemen oma mee', haha." 

Afgelopen jaar ging ze voor het eerst op generatievakantie: met haar schoonmoeder én met haar inmiddels achttien jaar oude dochter. "Dat gaan we er gewoon inhouden. Heerlijk all inclusive naar Turkije, geen zeurende mannen, lekker op het strand, uitrusten en elkaar vrij laten. Dat was zo leuk."

Karin botst zelden met haar schoonmoeder, zegt ze. "Ze wordt wat ouder en eigenwijzer. Vaak denk ik dan: och toe maar. De tijd is te kostbaar om je over futiliteiten druk te maken. Joke wordt 76 in september en ze komt van een familie waar ze heel oud worden. Ik gok zomaar dat we nog twintig jaar van haar mogen genieten en dat hoop ik ook." 

'Zij belde de dokter'

Tamara Ackermans kon altijd al bij haar schoonmoeder terecht, vertelt ze. "Zo heeft ze me altijd heel erg gesteund toen mijn eigen moeder ziek was en overleed." Sinds afgelopen herfst is de band tussen Tamara en Jacqueline nog intenser geworden. Op 24 oktober werd Tamara geopereerd aan haar buik en rug. Een heftige ingreep van acht uur, waar ze in eerste instantie goed van herstelde

Miniatuurvoorbeeld
De schoonmoeder van Tamara, Jacqueline, met haar kleinkind.

In de nacht van 5 november ging het mis. "Mijn man moest 's nachts werken en ik mocht niet alleen blijven, dus Jacqueline was er. Ik werd zieker en zieker, kon niks binnenhouden. Zelf dacht ik aan een buikgriepje, ik wilde vooral slapen. Zij zag me verzwakken en bleef erop hameren: je moet de dokter bellen. Dat heeft ze uiteindelijk zelf gedaan." 

Veranderde band

Om half twee werd Tamara naar het ziekenhuis gebracht, om half 7 werd ze met spoed geopereerd. "Ik ben haar enorm dankbaar. Als zij er niet was geweest, had het heel anders met me kunnen aflopen. Ik weet niet of iedereen er zo op zou hebben gestaan dat ik naar het ziekenhuis werd gebracht." 

De band tussen de twee is veranderd sinds die ingrijpende periode. "We doen niet opeens speciale dingen met elkaar, we gaan niet anders met elkaar om. Het is meer dat we ons heel bewust zijn van wat we voor elkaar over hebben. Je leven kan zo veranderen." 

Een stroeve band met je schoonmoeder, hoe komt dat toch?

Je hóeft natuurlijk geen slechte band met je schoonmoeder te hebben. Zeker als man niet, zegt familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt. "Onderzoek wijst uit er zelden ​problemen zijn tussen schoonzonen en -moeders." Het is vooral de relatie tussen twee vrouwen die problematisch kan zijn. "Als moeder van de m

Miniatuurvoorbeeld

an ben je een bedreiging voor de schoondochter. Het is heel belangrijk dat je niet roept: ik heb er een dochter bij! De vriendin of vrouw van je man heeft zelf ouders."

Een schoondochter moet je verdienen, vindt Van den Eerenbeemt. "Wat je kunt doen is vertrouwen geven en blij met haar zijn. Kritiek op je schoondochter wordt hoog opgenomen, dat vergeet ze niet." Bekritiseer haar ook niet via je zoon, zegt ze. "Ben je wel gelukkig, kookt ze wel lekker, is er iets thuis: dat soort vragen ondermijnt de relatie. Slikken en zwijgen is het recept."

Schoonmoeder blijft in beeld

Dat geldt overigens ook voor de schoondochter. "Schelden op zijn moeder, dat neemt een man niet. Haar afhouden, bekritiseren, je man verbieden naar zijn moeder te gaan: dat werkt contra-productief. Vilein denken dat jij nu nummer 1 bent ook, dat is onzin. Jij kunt een ex worden, zijn moeder blijft een rol spelen."

Mocht je schoondochter een kind krijgen: erken vooral het moederschap. "Benoem dat ze je een kleinkind heeft gegeven en dat je daar blij mee bent." Kleinkinderen zijn vaak een herkansing voor de schoonmoeder, zegt Van den Eerenbeemt. "Dan zijn beide grootouders even belangrijk. Aan moederskant spelen ze vaak een dominante rol, die van vaderskant moeten gewoon hun plaats veroveren."

Geen strijkbout voor Moederdag

Veel winkels spelen in op Moederdag - en dat doen ze nog steeds vrij ouderwets.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
FamilieMoederdagMoederNederland