Gezin

De opvoedkwestie: mijn zoon accepteert mijn nieuwe partner niet

·Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: mijn zoon accepteert mijn nieuwe partner niet
RTL

Margje is dolblij dat ze na haar scheiding weer nieuw liefdesgeluk heeft gevonden. Enige domper is dat haar dertienjarige zoon haar nieuwe vriend niet lijkt te accepteren. Hoe lost ze dat op?

Het is inmiddels drie jaar geleden dat Margje en haar ex-man uit elkaar gingen. En sinds zes maanden is ze tot over haar oren verliefd op haar nieuwe vriend Bart. Dat haar zoon Tim hier problemen mee heeft, zag Margje niet aankomen: "Tim leek de scheiding van zijn vader en mij juist goed verwerkt te hebben. Dus ik begrijp niet waarom hij zo veel moeite met Bart heeft. Vaak negeert Tim hem en soms is hij zelfs ronduit onbeschoft tegen Bart. Hoe zorg ik ervoor dat mijn zoon mijn relatie accepteert?"

Het valt psycholoog Dave Niks van De Familiepsycholoog op dat er aannames in Margjes verhaal zitten: "Want wie zegt dat haar zoon de scheiding goed verwerkt heeft? Misschien is dat helemaal niet zo. Ga het gesprek eens aan en vraag hoe het nou eigenlijk voor hem is dat papa en mama uit elkaar zijn. Voor haar kan de scheiding 'al' drie jaar geleden zijn, voor haar zoon 'pas' drie jaar."

'Stel je zoon gerust dat je vriend echt niet zijn nieuwe vader wordt'

Geef die jongen de tijd om aan alle veranderingen te wennen, raadt Niks aan: "Hij is tien jaar opgegroeid met een vader en moeder die samen waren, en ineens is alles anders. Misschien had hij stiekem nog hoop dat zijn ouders toch weer bij elkaar zouden komen. Die hoop gaat nu in rook op. Of hij zit in een loyaliteitsconflict: misschien vindt hij die nieuwe vriend best aardig, maar voelt dat als verraad naar zijn vader."

Het is belangrijk om erachter te komen waar nou precies die frustratie en boosheid vandaan komen. Door samen in gesprek te gaan, haal je de angel eruit, tipt Dave Niks: "Er kunnen misverstanden meespelen. Misschien is de zoon bang dat de nieuwe vriend de plek van zijn vader wil innemen. Het moet heel helder zijn dat deze man de nieuwe partner is en niet de nieuwe opvoeder. Stel hem gerust dat hij écht niet zijn nieuwe vader wordt."

'Je kunt niet afdwingen dat hij de relatie accepteert'

Wat Margje wel van haar zoon mag verwachten, is dat hij zich normaal gedraagt naar haar vriend. "Je kunt niet afdwingen dat hij de relatie accepteert, maar hij heeft zich wel fatsoenlijk te gedragen. Zijn gedrag en het accepteren van de nieuwe partner staan los van elkaar, het zijn twee verschillende dingen. Onbeschoftheid hoef je niet te pikken", aldus de psycholoog. Hoe dan ook is het belangrijk om de situatie te benoemen en te bespreken. En neem je kind serieus, zegt Niks: "Voor een kind stort de wereld in elkaar bij een scheiding. Alles wat vertrouwd was en hoe het hoorde, is er niet meer."

De opvoedkwestie: mijn dochter is veel met jongens bezig
Lees ook

De opvoedkwestie: mijn dochter is veel met jongens bezig

Lees meer over
GezinTiener & puberPsychologieOpvoedingDe opvoedkwestie