Gezin

De opvoedkwestie: ‘Mijn dochter vindt het heel erg als ik boos word’

·Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: ‘Mijn dochter vindt het heel erg als ik boos word’
RTL

De vijfjarige dochter van Eva heeft nogal een eigen willetje en doet wat ze wil. Dat zorgt voor botsingen, waarna de kleuter erg lang verdrietig blijft.

Tóch een snoepje pakken terwijl het niet mag, alle kleren uit haar kast trekken en woest worden als ze haar zin niet krijgt: de dochter van Eva is een pittige tante die soms beroerd luistert. Eva: "Dus ja, ik word af en toe echt wel boos op haar. Dan knalt het even tussen ons, en ik verhef mijn stem. Daarna blijft mijn dochter daar lang in hangen. Ze is dan verdrietig omdat ik boos op haar was. Hoe vaak ik ook zeg dat het nu over is en dat we weer vrienden zijn: ze blijft ermee zitten. Soms zegt ze ook: 'Mama, kan ik jou weer vrolijk maken?' Dan breekt m'n hart, want dat is helemaal niet haar verantwoordelijkheid. Maar soms hoort boos worden er toch bij? Hoe corrigeer ik haar zonder haar een rotgevoel te geven?"

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (11) is zwaar op de hand'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (11) is zwaar op de hand'

Een kind dat zich moeilijk over een ruzie heen kan zetten is voor veel ouders herkenbaar, denkt kindercoach Janina Dubbeld van praktijk De Vuurtoren: "Ik kan me nog van vroeger herinneren dat ik als meisje veel tijd nodig had om bij te komen als er ruzie was geweest, tussen wie dan ook. Ik denk dat het inderdaad goed is om aan te geven dat het nu over is en dat jullie weer vriendjes zijn. Maar voor jouw kind is dat blijkbaar niet genoeg, ze heeft iets anders nodig. Probeer haar schrik en verdriet te erkennen in woorden: ‘Je schrok er een beetje van dat mama boos op jou werd en nu ben je er nog een beetje verdrietig over, toch?’"

"Neem vervolgens samen de tijd om bij te komen van wat er net gebeurd is. Als het passend voelt zou je ook nog kunnen zeggen dat het je spijt dat je stem verheven hebt, dat je dat liever niet doet maar dat het soms toch gebeurt. In verbinding ligt de sleutel."

'Gun haar de tijd die ze nodig heeft om bij te komen'

Om de sfeer weer prettig en luchtig te maken is het goed om samen iets te doen waar jullie van ontspannen, zegt de kindercoach: "Lees samen een boekje, knuffel even lekker, ga tekenen, of even samen naar de speeltuin. Gun haar de tijd die ze nodig heeft om bij te komen en om te weten dat het echt weer goed is. Waarschijnlijk is het waar dat jij ook nog niet helemaal oké bent als ze je vrolijk wilt maken, dat voelt ze. Wees open en eerlijk, toon begrip, geef aan dat het soms even duurt en dat dat oké is. Benoem wel heel duidelijk dat je het lief vindt dat ze voor je wil zorgen, maar dat jij voor jezelf zorgt en dat zij dat niet hoeft te doen. Heel belangrijk om te benadrukken, zeker bij die kleine zorgzame meisjes."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op ‘volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezin