Antibiotica niet meer nodig? Robot doodt bacteriën en virussen met uv-licht

Een robot moet patiënten in Amerikaanse ziekenhuizen beschermen tegen infecties. Met uv-licht doodt de robot virussen en bacteriën in een ruimte, zodat er geen ziekteverwekkers meer zijn.
Een ziekenhuis in Ohio heeft vorige week vijf van de robots laten bezorgen. Ze zijn behoorlijk duur, omgerekend bijna 100.000 euro per stuk, maar volgens de fabrikant vallen die kosten in het niet als je bedenkt wat een patiënt met een infectie kost.
Ziekenhuisbacterie
Als vijf keer een infectie bij een patiënt wordt voorkomen, heeft het ziekenhuis de kosten van één robot er al uit. Een medewerker van het ziekenhuis zegt dat de robot wordt ingezet om infecties met resistente bacteriën te voorkomen, zoals de 'ziekenhuisbacterie' MRSA. Een infectie met MRSA is steeds moeilijker te bestrijden.
De robot, die Xenex heet, zendt uv-licht uit dat intens genoeg is om door de celwanden heen te dringen en het DNA van micro-organismes te doen smelten. Daardoor kunnen de organismes zich niet reproduceren of muteren en zijn bij de bestrijding geen chemicaliën nodig. Als het de robot lukt om de bacteriën en virussen te bestrijden, worden mensen niet meer ziek en is er dus ook geen antibiotica meer nodig.
Zelfreinigend toetsenbord
Heel nieuw zijn de robots trouwens niet: het bedrijf Xenex werd al in 2009 opgericht en heeft meer dan 48 miljoen dollar opgehaald bij investeerders om de robot te ontwikkelen. Er zijn ook andere bedrijven bezig met de technologie. Zo maakt het bedrijf Vioguard een toetsenbord en muis die zichzelf reinigen met uv-licht.
Meer van Toekomstmakers: