Lifestyle

Slaap je slecht? Hierom moet je volgens experts toch wegblijven van de slaappillen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockSlaap je slecht? Hierom moet je volgens experts toch wegblijven van de slaappillen
RTL

Eén op de vijf Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Een slaappil lijkt een goede oplossing, maar is dat vaak juist niet. Volgens deskundigen kan het slikken van slaappillen soms zelfs meer kwaad dan goed doen. "Een keer slecht slapen is geen probleem, blijf vooral weg van slaappillen."

Volgens het CBS worden veel mensen met slaapproblemen belemmerd in hun dagelijks functioneren. Twee op de vijf van hen zijn bijvoorbeeld vergeetachtig of chagrijnig. In sommige gevallen kan het dan best nuttig zijn om een slaappil te nemen, zegt slaaptherapeut Linda Bronts van het St Antoniusziekenhuis. "Stel dat je net je partner bent verloren en daardoor slecht slaapt. Dan biedt een slaappil wat verlichting en kan de situatie daardoor beter worden." Maar het moet geen consequente oplossing worden.

Symptoombestrijding

Een slaappil is in veel gevallen namelijk symptoombestrijding, zegt ze. "Er kunnen allerlei redenen zijn die ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Misschien heb je een zak chips leeggegeten voordat je naar bed ging, of misschien zit je niet lekker in je vel. Het kan ook zijn dat je een vitaminetekort hebt. In al die gevallen is het beter om de oorzaak aan te pakken, dan om er met een slaappil voor te zorgen dat je een nacht goed slaapt", zegt Bronts.

Somnoloog Roselyne Rijsman van het Haaglanden Medisch Centrum is het daarmee eens. "Een slaappil is een quick fix. Het lijkt een oplossing, maar bij chronisch gebruik ontnemen de pillen je juist je diepe slaap, waardoor je slaapkwaliteit minder is. En die heb je echt nodig om goed te functioneren. Zonder de diepe slaap wordt bijvoorbeeld je geheugen slechter en kun je je minder goed concentreren."

Afhankelijk van slaappillen

Daarnaast is het mogelijk om verslaafd te raken aan slaappillen, zegt ze. "Je went eraan en raakt er afhankelijk van. Je hebt er steeds meer van nodig voor hetzelfde effect en als je ze niet zou nemen, dan slaap je slecht. Dat is een soort afkickverschijnsel. Het gaat wel over, maar dat duurt even."

Rijsman benadrukt dat je sporadisch best een slaappil kunt gebruiken, maar dat het veel verstandiger is om dat niet te doen. "Een keer slecht slapen is echt geen probleem. Liever een slechte nacht dan een slaappil. Dat geldt ook voor melatonine. We weten dat veel mensen het gebruiken met de gedachte dat het een natuurlijk product is, maar dat maakt het niet beter dan een andere pil."

Geen quick fix

"Om melatonine te gebruiken, moet je verstand hebben van dosering en timing, anders is het heel onverstandig. Je verstoort je biologische klok, en bij kinderen weten we niet wat de invloed is op de ontwikkeling van het brein. We weten niet of het fout is, maar ook niet of het goed is."

Wat moet je dan doen om goed te slapen? Rijsman heeft veel oplossingen. "Pas je gedrag aan. Zorg twee uur voor het slapen dat je tot rust komt. Ga niet werken, niet sporten, ga geen moeilijk gesprek aan, kijk niet meer naar je iPhone of iPad en ga rustig naar bed. Lukt het na 20 of 30 minuten niet om te slapen? Ga er dan even uit en ga weer naar bed als je je moe en slaperig voelt. Bouw ook een slaaproutine op. Dat zijn echt langetermijnoplossingen."

Dit moet je eten voor een goede nachtrust:

Wat je in de uren ovorafgaand aan je slaap naar binnen werkt, bepaalt in hoge mate hoe goed je slaapt. Hier een top 10 van voedsel voor de fijnste dromen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
GezondheidszorgGezond levenSlaap