Tekenbeet

3 op 10 lymepatiënten denken aan zelfmoord

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP3 op 10 lymepatiënten denken aan zelfmoord
RTL

Dertig procent van de patiënten met de ziekte van Lyme dacht de afgelopen maand aan zelfdoding. Dat blijkt uit de eerste Nederlandse Lyme Monitor, een initiatief van de Lymevereniging.

Chronische lymepatiënten ervaren hun kwaliteit van leven als erbarmelijk. Hun sociale leven is er veel minder op geworden dan vóór de ziekte, 60 procent voelt zich in meer of mindere mate eenzaam, 80 procent is niet of veel minder in staat om te werken of te studeren en hun gezondheid geven ze gemiddeld over de afgelopen maand een 4.5.

Het is voor het eerst dat dit rapport is opgesteld. Bijna 1700 chronische lymepatienten vulden hiervoor een enquête in van de vereniging.

Eind aan het leven

Daaruit blijkt verder dat drie op de tien chronische lymepatienten er de afgelopen maand in meer of mindere mate aan hebben gedacht om een eind aan hun leven te maken.

Voorzitter Fred Verdult van de Lymevereniging bevestigt de cijfers. Hij vertelt dat slechts 1 op de 6 van de patiënten in behandeling is bij een specialist of huisarts. "Patiënten worden volstrekt niet serieus genomen", zegt hij. Dokters sturen ze vaak naar huis, omdat het niet altijd duidelijk is dat iemand de bacterie bij zich dragen. "Het is niet goed te testen."

 

Aantal Lyme-patiënten in 20 jaar tijd verviervoudigd
Lees ook

Aantal Lyme-patiënten in 20 jaar tijd verviervoudigd

Verdult spreekt van schokkende resultaten. "Dit is een kreet van wanhoop en eenzaamheid. Het laat zien hoe ernstig de problemen zijn."

De helft van de patiënten komt weinig uit huis. 1 op de 6 leeft een groot deel van de tijd in een vrijwel donkere kamer. 90 procent heeft last van ernstige vermoeidheid, 79 procent heeft gewrichtspijn en 62 procent heeft ernstige hoofd- nek- en/of rugpijn. De patiënten geven de gezondheidszorg in Nederland voor de ziekte van Lyme een zeer laag cijfer: gemiddeld een 2,3.

De Lymevereniging geeft aan dat er een deltaplan nodig is om de situatie van tienduizenden mensen met de ziekte van Lyme te verbeteren. Het Lyme expertisecentum dat twee jaar geleden is opgericht heeft volgens de Lymevereniging in de praktijk niets verbeterd voor chronische lymepatienten.

'Niets hielp'

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kun je via de beet van een besmette teek oplopen. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich.

Ook de 25-jarige Lisanne kreeg de ziekte. Ze vertelde in 2017 aan Editie NL dat ze soms aan euthanasie denkt. Lisanne heeft 'alle behandelingen wel gehad' in de reguliere ziekenhuizen, maar niets hielp.

Heb jij vragen over zelfmoord?
Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Lees meer over
LymeverenigingZiektes en aandoeningenZiekte van LymeGezondheid