FOOD

Afvallen en alcohol drinken: gaat dat samen?

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© PixabayAfvallen en alcohol drinken: gaat dat samen?
RTL

Er moeten een paar kilo’s af, maar je vindt het zo lekker om een wijntje te drinken op de zaterdagavond – als het niet vaker is. Kan dat? Over het algemeen staat alcohol bekend als een product dat niet gezond is. Maar in hoeverre heeft het drinken van alcohol invloed op jouw afvalprogressie?

We weten allemaal dat alcohol drinken niet goed voor je is. Alcohol is een gifstof voor je lichaam. Om dat gif zo snel mogelijk uit je lijf te krijgen, gaat je lever hard aan het werk, wat ervoor zorgt dat je vetverbranding op een laag pitje wordt gezet. Normaal gesproken zorgt de inname van calorieën voor een verzadigd gevoel, maar hoewel alcohol veel calorieën bevat, maakt het je juist hongerig.

De energie uit alcohol wordt meteen verbrand en dus niet opgeslagen. Het vet dat niet wordt verbrand, omdat je vetverbranding op een laag pitje staat, wordt daarentegen wel opgeslagen. “En dan bij voorkeur op je buik, de plek waar we juist geen vet willen opslaan”, vertelt Eveline van de Waterlaat, diëtist en auteur van het boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’. 

Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je de controle een beetje loslaat. Dat kan soms fijn zijn, maar niet als je aan de lijn bent. Het wordt dan namelijk nóg lastiger om verleidingen - zoals nog een drankje of een paar lekkere hapjes - te weerstaan. 

Niet verstandig

Als je wil afvallen is het drinken van alcohol dus niet verstandig. Maar dat geldt natuurlijk ook wanneer je niet bezig bent met gewicht verliezen. Alcohol is per definitie gewoon niet goed voor je. Maar het is niet zo dat als je alcohol drinkt, je helemaal niet kan afvallen. Dit hangt namelijk van veel meer factoren af, zoals je genetische aanleg en totale calorie-inname en verbruik. Ook is het belangrijk te kijken naar wat en hoeveel je drinkt.

Toch een glaasje? Kies dan voor suikervrij

Wil je toch af en toe alcohol drinken, neem dan bij voorkeur suikervrije drankjes zoals prosecco, rum met cola light of een skinny bitch (wodka met spa rood). Dit scheelt een enorme hoeveelheid aan suiker en dat voorkomt extra vetopslag. Hoe meer suiker je binnenkrijgt, hoe meer insuline (vetopslag hormoon) je aanmaakt.

Eveline heeft nog een andere tip, voor wanneer je alcohol niet kunt laten staan: “Wijnkenners vinden het hoogstwaarschijnlijk ‘vloeken in de kerk’, maar ik hoor van veel cliënten dat het hen helpt om minder te drinken: leng witte wijn of bier aan met bruisend mineraalwater.  

Instinkers

Eveline spreekt in haar praktijk regelmatig mensen die dénken een slanke keuze te maken, maar dit in werkelijkheid eigenlijk niet doen. Hartstikke zonde, want je verwacht goed bezig te zijn en vervolgens zie je geen resultaat op de weegschaal. Ze zette een paar van deze instinkers voor je op een rij:

  • Een alcoholvrije variant zoals een alcoholvrij biertje, kan je al snel de helft van de calorieën schelen. Ook heb je na het drinken van zo’n biertje geen last van de negatieve bijwerkingen van alcohol, zoals meer honger. Maar let op: friszoete alcoholvrije drankjes zoals Radler 0.0 bevatten vaak veel suiker en daardoor dus ook veel calorieën. Een flesje Radler 0.0 citroen bevat maar liefst 21 gram suiker en 90 calorieën. Dat komt overeen met 5,5 klontjes suiker!
  • Mensen kiezen ook regelmatig voor gin-tonic. Door de bittere smaak van dit drankje wordt er gedacht dat er weinig suiker in zit, maar niks is minder waar: tonic bevat bijna net zoveel suiker als een glas cola! Mocht je dit drankje toch echt niet kunnen laten staan, kun je beter kiezen voor een tonic light. Nog beter is het om daarbij een non-alcoholische en suikervrije gin te gebruiken (met bijvoorbeeld de alcoholvrije en suikervrije gin vervanging Seedlip).
  • Vaak wordt er onderschat hoeveel je drinkt. Een standaard glas wijn bevat officieel 100 ml. Maar in de praktijk zijn glazen veel ruimer gevuld. Je zit al gauw op 150 ml per glas. Dat betekent dat wanneer je 2 glazen wijn hebt gedronken, je er eigenlijk al 3 op hebt. 

Paula Vaarkamp