Wat merk je als je het coronavirus hebt?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Wat merk je als je het coronavirus hebt?
Corona-update, stel je vraag

In Loon op Zand, Amsterdam, Delft, Coevorden, Tilburg en Rotterdam is het coronavirus nu vastgesteld. Er zijn al veel vragen beantwoord, maar nog lang niet alle. In deze tweede editie van jullie coronavragen: wat zijn de symptomen van het virus?

Menno, Janna en Annelies willen weten hoe het zit met de ziekteverschijnselen. 

Update 26 maart

In Nederland werd op 27 februari de eerste patiënt met het virus gevonden. Daarmee komt het totale dodental in Nederland op 434.  Uit de gegevens die nu bekend zijn, lijken kinderen weinig klachten te krijgen van het coronavirus en weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus.

Geen enkel kind is tot nu toe overleden aan het coronavirus in Nederland. 

Het RIVM heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar mensen vragen kunnen stellen over het coronavirus (0800-1351) en ook komen er veel telefoontjes binnen bij verschillende GGD'en. 

Kleine kans

Toch is de kans klein dat je zelf het coronavirus onder de leden hebt als je je niet goed voelt, zegt het RIVM. "De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus." 

Opnamestop in ziekenhuis Gorinchem vanwege coronavirus
Lees ook

Opnamestop in ziekenhuis Gorinchem vanwege coronavirus

Het coronavirus valt vooral je longen aan, en kan koorts en luchtwegklachten veroorzaken. Het lijkt daarmee sterk op een gewoon griepvirus. Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

  • Hoesten
  • Koorts (lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius)
  • Kortademigheid
  • Keelpijn

Zeldzamer zijn:

  • Hoofdpijn
  • Diarree
  • Ophoesten slijm en/of bloed

Bij de meeste patiënten ebt de ziekte daarna weg. Het verschilt per persoon hoelang de klachten aanhouden. 

Er komen ook mensen te overlijden aan het coronavirus. Dat zijn veelal 60-plussers bij wie de symptomen verergeren. Zo krijgen ernstig zieke patiënten soms een stevige longontsteking en zelfs de heftige ontstekingsreactie in de longen ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome). 

Dan vullen de longen zich met vocht en ander lichaamseigen afvalmateriaal. Daardoor wordt het moeilijker om zuurstof op te nemen in het bloed.

Uitvallen organen

Als de situatie dermate verslechtert, kan het gebeuren dat andere organen in het lichaam uitvallen. Dat heeft vaak de dood tot gevolg. 

Bij elke nieuwe coronabesmetting start de GGD een contactonderzoek om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

Onrust niet nodig

Deskundigen zeggen dat onrust niet nodig is. Pas als je last hebt van de aan griep-gerelateerde symptomen, én onlangs in China, Singapore, Zuid-Korea, Iran of delen van Noord-Italië bent geweest (provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Emilia-Romagna en Ligurië), óf in de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een bevestigde coronapatiënt, dan word aangeraden om telefonisch contact op te nemen met de GGD of huisarts. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Samen met een aantal experts proberen we jullie vragen te beantwoorden. Via onderstaand formulier kun je je vraag stellen. Zie je geen formulier om een vraag in te sturen? Stel je vraag dan via onze Facebookpagina.

In onze app houden we je dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het virus en beantwoorden we een selectie van de vragen die binnenkomen.

Lees meer over
CoronavirusCovid-19Ziektes en aandoeningencorona-updateNederland