Sport

De voordelen van fietsen: 'Het houdt je jong en fit'

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© iStock De voordelen van fietsen: 'Het houdt je jong en fit'
RTL

Nu de sportscholen dicht zijn, stappen veel mensen op de fiets. Wat zijn de voordelen van fietsen? En hoe voorkom je vervelende kwaaltjes zoals zadelpijn? We zochten het voor je uit.

Nu de sportscholen dicht zijn, is fietsen een fijn alternatief. Wat zijn de voordelen van fietsen? En als je op zoek bent naar meer uitdaging, hoe zet je dan de eerste stappen richting een sportfiets? Hoe voorkom je vervelende kwaaltjes? 

Fietsen is hot, merkt Kaj Heeres. Heeres is al twaalf jaar werkzaam bij Bikeshop Amersfoort en ziet een flinke stijging in de verkoop van het aantal fietsen ten opzichte van voorgaande jaren. "In het voorjaar verkopen we altijd wel meer, aangezien het fietsseizoen dan aanbreekt en het lekkerder weer wordt. Toch is de stijging nu forser, zeker bij fietsen in de instapcategorie."

Racefietsen en mountainbikes voor beginners

Met ‘instapcategorie’ bedoelt Heeres racefietsen en mountainbikes voor beginners: nét even een stapje verder dan een normale fiets, maar niet meteen een professionele racefiets. Sportfietsen voor de beginner, dus. "Deze zijn momenteel niet aan te slepen. Bij de meeste leveranciers zijn ze uitverkocht. Ook is er veel vraag naar tweedehands mountainbikes en racefietsen, maar ook recreatieve modellen", zegt de fietsenverkoper.

Opvallend is dat de verkoop van het aantal elektrische fietsen nauwelijks een stijging vertoont, wat erop zou kunnen wijzen dat mensen willen fietsen om hun gezondheid op pijl te houden. Maar waar is fietsen dan precies goed voor - en hoe start je als beginner op een mountainbike of racefiets, zonder daar direct blessures of zadelpijn aan over te houden?

Goed nieuws: wandelen is beter dan een intensieve work-out
Lees ook

Goed nieuws: wandelen is beter dan een intensieve work-out

Jeroen Mighout is fysiotherapeut en adviseert zijn patiënten regelmatig te fietsen, vooral wanneer ze herstellende zijn van een operatie. "Het is goed voor je gewrichten, vooral voor knieën en heupen. Ook je rug heeft er baat bij. Het bevordert je mobiliteit en gaat stijfheid tegen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je conditie. Fietsen houdt je jong en fit."

Kleinere kans op chronische ziekten

Door fietsen verhoogt je hartslag, wat de bloedcirculatie in je lichaam aanzwengelt. Hartslagvariatie is van belang bij een gezond en fit lichaam. Al bij lichte hartslagverhoging ben je ‘actief’ bezig en vraag je dus meer inspanning van je lichaam dan normaal. Het risico op chronische ziekten wordt verkleind, doordat fysieke, vitale, cognitieve en psychologische functies versterkt worden.

'Lange afstanden moet je wel opbouwen, zodat je spieren kunnen wennen'

Iedereen kan fietsen, al is het bij het kiezen van de juiste fiets belangrijk om realistisch te kijken naar wat je lichaam aankan. "Ik zet een patiënt van 60 jaar of ouder minder snel op een fiets dan iemand van 45, hoewel iemand van 60 in sommige gevallen fitter is dan iemand van 45. Dit verschilt per persoon. Wees eerlijk en spring niet direct op een racefiets als je denkt dat dat te hoog gegrepen voor je is. Zo voorkom je ongelukken", legt Mighout uit.

Iedereen op de mountainbike

Zelf is Mighout groot fietsfanaat en tikt hij regelmatig flink wat kilometers weg: in april legde hij 1.250 kilometer af op zijn racefiets, die hij bijna dagelijks gebruikt om van en naar zijn werk te pendelen. Een aantal weken geleden zette hij zijn oude mountainbike te koop op internet. "Binnen een uur was deze verkocht. Het lijkt erop dat iedereen nu wil mountainbiken", zegt de fysio.

Let er wel op dat je niet als een bezetene meteen elke dag 40 kilometer op een fiets gaat afleggen. "Lange afstanden fietsen moet je opbouwen, zodat je spieren kunnen wennen", legt de fysiotherapeut uit. Hij adviseert daarnaast goed te letten op je zithouding op de fiets - en deze indien nodig en mogelijk te laten controleren door een specialist.

Koop je een nieuwe fiets, dan wil je natuurlijk dat deze lekker zit. De juiste framemaat, de hoogte van je stuur en het soort zadel van je fiets spelen hierbij een rol. Ga je voor een racefiets, dan kun je overwegen een professionele ‘fietsmeting’ te doen.

"Dan word je volledig op je fiets gepositioneerd door in de meeste gevallen een fysiotherapeut. Het wordt ook wel ‘bikefitting’ genoemd en ze nemen daar echt de tijd voor. Alles wordt precies aangepast zodat je de ideale drukpuntverdeling op je fiets hebt. Zo zit je met zo min mogelijk belasting op je fiets", zegt Mighout.

Zitvlak

Met drukpuntverdeling bedoelt de fysiotherapeut de verdeling van je gewicht over de fiets. "In principe heb je twee drukpunten als je op een fiets zit: je handen zijn het voorste drukpunt, je zitvlak het achterste. In het meest ideale geval is de fiets zo ingesteld dat je gewicht evenredig tussen deze drukpunten verdeeld is, maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van wat jij prettig vindt."

Zo voorkom je zadelpijn 

Als je net begint met fietsen, kan zadelpijn een probleem zijn. Een kwestie van gewenning, maar ook zijn er een aantal dingen tegen te doen:

  • Kijk goed naar de grootte van het zadel. Is een zadel te groot of te zacht, dan kan dit al gauw voor problemen zorgen.
  • Stel de hoogte van je zadel af op basis van je drukpunten. Staat je zadel te laag? Dan staat er meer druk op de achterzijde en dit kan zadelpijn veroorzaken.
  • Hoe staat je zadel gepositioneerd? In veel gevallen kun je een zadel nog iets naar voor of achter schuiven op je zadelpen. Staat hij naar voren gekanteld, heb je veel belasting op je zitbot. Maar zet je je zadel helemaal naar achteren, dan zit je met je armen gestrekt naar voren en heb je veel ballast op je schouders.
  • Simpel maar effectief: gelkussens of een zeem. Deze kun je over je zadel doen of aantrekken voordat je je fietstocht begint. Dit geeft demping en gaat pijntjes tegen
Lees meer over
FietsenGezondheidCoronacrisis in Nederland