Food

Zo blijft fruit het langst houdbaar (en zo bewaar je het 't best)

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© iStockZo blijft fruit het langst houdbaar (en zo bewaar je het 't best)
RTL

Niets zo gezond als een fruitmand op tafel, waar iedereen de hele dag door zelf van kan pakken. Dan wil je er natuurlijk wel zo lang mogelijk van kunnen genieten. Zo bewaar je fruit het best - en dit doe je tegen irritante fruitvliegjes.

In je smoothie, door je yoghurt of zo uit het handje: fruit is heerlijk. Maar helaas: op warme dagen rijpt fruit sneller dan als het koud is. Dit betekent ook dat je het minder lang kunt bewaren. Hoe zorg je ervoor dat je fruit toch zo lang mogelijk goed houdt? Wij zochten het voor je uit.

Hoe lang je fruit precies kunt bewaren, hangt af van het soort dat je kiest. "Er zijn manieren om de houdbaarheid van je fruit te verlengen. De ene fruitsoort bewaar je het best in de koelkast, terwijl de andere fruitsoort een langer leven in een schaal buiten de koelkast beschoren is", zegt Lolkje de Vries, woordvoerder van Het Voedingscentrum. Ze benadrukt daarbij dat je fruit het beste los kunt eten in plaats van in een smoothie.

Fruit in de koelkast

Appels zijn in het fruitschap een kleine week houdbaar, maar in de koelkast kun je ze wel 2 tot 4 weken bewaren. "Let erop dat je koelkast op de juiste temperatuur staat ingesteld voor het optimale behoud van smaak en houdbaarheid. Een temperatuur van 4 graden is het best. Bij deze temperatuur groeien bacteriën en schimmels minder snel en hebben je producten tegelijkertijd zo min mogelijk last van de kou", zegt De Vries.

Lukt afvallen je niet? Zo houd je het wél vol
Lees ook

Lukt afvallen je niet? Zo houd je het wél vol

Ook zacht fruit als frambozen en aardbeien kun je het best in de koelkast bewaren. Voor optimale houdbaarheid leg je de vruchtjes op een stuk keukenpapier op een bord of in een kom. Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi’s, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.

Gaatje in een citroen

Citroen en andere citrusvruchten behouden hun smaak het best en het langst buiten de koelkast. Het is goed om een ‘grijpvoorraadje’ fruit in een fruitschaal op tafel te zetten omdat je zo sneller een stuk fruit pakt, maar de rest kun je beter op een wat koelere plek bewaren: tussen de 10 en 15 graden.

Heb je een beetje citroensap nodig voor bijvoorbeeld een gerecht? Snijd dan niet de hele vrucht open, maar prik er een gaatje in en knijp ‘m uit. Zo kun je hem vaker gebruiken en blijft hij langer goed.

Buiten de koelkast

Bananen en andere exotische fruitsoorten zijn ook beter gebaat bij een plekje buiten de koelkast. Deze groep heeft namelijk last van zogenaamd ‘koudebederf’. Dit houdt in dat ze niet goed gaan op een temperatuur onder de 7 graden Celsius. Hierdoor gaan cellen kapot en verliest het fruit sneller vocht, wat negatieve invloed heeft op de smaak. Uiteindelijk kan het fruit er zelfs van gaan rotten. De beste optie is om ze in een koele voorraadkast te bewaren. Eén uitzondering: wanneer het fruit gesneden is, ongeacht welke soort, kun je dit wél het beste in de koelkast bewaren.

'Wil je fruit zo lang mogelijk goed houden? Leg het vooral niet in de buurt van bananen'

​​​​​Wil je fruit zo lang mogelijk goedhouden? Leg het dan niet in de buurt van bananen. Bananen stoten namelijk een stofje genaamd ‘etheen’ af. Dit versterkt het rijpingsproces van de andere vruchten. Gelukkig kun je dit ook in je voordeel gebruiken: is je avocado nog te hard, maar wil je deze morgen toch écht door je salade doen? Stop hem dan in een zak samen met een tros bananen - et voilà: de volgende dag is je avocado rijp!

Rot plekje gespot? Gooi het fruit niet direct weg. Een plekje op een aardbei is natuurlijk niet lekker, maar zolang deze niet te groot is kun je ‘m er gewoon afsnijden en kun je het nog gewoon opeten. "Ziet ook de rest van de aardbei er een beetje beurs uit en voelt hij zacht aan, dan is het beter om hem weg te gooien", adviseert De Vries.

Rotte plekjes

‘Kijk, ruik, proef’, is in het geval van fruit een gezegde dat het Voedingscentrum graag hanteert. "Is je fruit echt niet meer goed, dan proef je dat direct. Zie je een beschimmelde of beurze braam in een doosje met andere bramen? Haal deze er dan uit om verder beschimmelen van de andere bramen in het doosje tegen te gaan", zegt De Vries.

Last van fruitvliegjes? Dit helpt ze te voorkomen.

  • Bestrijd ze door goed op te ruimen. Laat geen gesneden of geschild fruit achter in de keuken of woonkamer.
  • Verwissel je vuilniszak regelmatig - en al helemaal als je merkt dat er fruitvliegjes inzitten.
  • Gebruik een vliegenkap om je fruit te beschermen tegen fruitvliegjes en andere insecten.
  • Was je fruit altijd goed voordat je het opeet.
  • Zet een fles rode wijn met een bodempje wijn erin in de keuken: binnen één dag heb je een groot deel van familie Vlieg gevangen.