Etiquette

De 5 spelregels... van discussiëren

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe 5 spelregels... van discussiëren
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van discussiëren.

De situatie

"Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?" riep Louis van Gaal ooit naar een journalist. Soms kan het onuitstáánbaar zijn als iemand een andere mening toegedaan is dan jijzelf. Hoe voer je een discussie nou een beetje netjes? De heren De Vries en Wolbrink geven tekst en uitleg in hun Blauwe Boekje.

De spelregels

  1. Gillen geeft je geen gelijk

We kennen allemaal wel zo iemand: wordt de discussie te taai of zijn de argumenten op, dan herhaalt-ie gewoon het punt. Maar dan harder. Grappig wanneer je het trucje doorziet, maar knap irritant als je tot een oplossing wil komen. Gillen geeft je nu eenmaal geen gelijk. Het is bovendien tamelijk onbeleefd, vinden de heren De Vries en Wolbrink. "En vermoeiend. Alleen vervelende mensen willen altijd gelijk krijgen."

  1. Wees niet te lui om te luisteren

Wanneer de boel flink verhit, kun je soms zo op zoek gaan naar argumenten en een heldere uitleg om je punt te maken, dat je vergeet te luisteren. Of, als je een slechte discussieerder bent, het interesseert je gewoon niet. Niet zo chic.

'Het blijft een spel. Neem jezelf dus vooral niet te serieus'

  1. Toegeven is sterk

"Neem jezelf in een debat vooral niet te serieus, dan nemen mensen je uiteindelijk serieuzer. Het blijft uiteindelijk een spel." En wanneer je spelregel 2 nauwgezet volgt en denkt: verdomd, je hebt gelijk!, dan ben je pas echt een koning als je dat ook uitspreekt. Wie is er dan de echte winnaar van de discussie? Juist.

  1. Stick to the facts baby

In het aanvoeren van munitie om de ander te overtroeven, willen meningen en feiten nog weleens door elkaar raken. Maar gooi je een weetje op als bewijs, dan moet je wel verdomd zeker zijn van je zaak, anders krijg je hem geheid om de oren. En zeg nou zelf, een goed argument heeft toch helemaal geen opleuking nodig?

De 5 spelregels van... vriendschap
Lees ook

De 5 spelregels van... vriendschap

  1. Nooit op de man spelen

Als jij je mannetje staat, hoef je nooit op de man te spelen in een potje woordworstelen. Dat klinkt best Cruyffiaans, maar is toch logisch. Kijk, als je een discussie niet kunt winnen, dan is het verleidelijk om het op de persoon te spelen. "Jij hebt ongelijk, want je bent lelijk en dom", noemen De Vries en Wolbrink als voorbeeld. Een drogreden natuurlijk. En een zwaktebod, want als je het zelf niet kunt winnen mag je wel eens wat aan je eigen overtuigingsskills doen.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
SpelregelsEtiquette