Dromen over de toekomst, maakt dat gelukkig?

·Aangepast:
Dromen over de toekomst, maakt dat gelukkig?
Van onze partner Lotto

Opa’s en oma’s die je op het hart drukken om toch vooral te genieten, vrienden die in de kroeg proosten met een welgemeend YOLO en een sportmerk dat ons steeds weer op het hart drukt: doe het nou gewoon. Maak je dromen waar, is het devies. Waarom doen we dat dan toch niet?

Man overwint extreme vliegangst en verrast vrouw met reis naar Australië

We stellen het meest uit wat juist dicht bij ons staat. Persoonlijke ontwikkeling bijvoorbeeld, maar ook reizen en de zorg voor ons lichaam, zo blijkt uit onderzoek van Lotto: 79% van de Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar stelt grootse plannen, dromen en ambities uit. “Het gekke is dat als je vergelijkt met 30 jaar geleden, mensen minder uren per week werken, minder tijd aan het huishouden en de boodschappen kwijt zijn en minder slapen, dus veel meer vrije tijd hebben. Toch lijkt het alsof mensen steeds drukker zijn en daardoor meer uitstellen”, beaamt gelukexpert Patrick van Hees. 

Ontspannen actief zijn

Volgens Van Hees heeft die verandering deels te maken met de moderne technologie, maar vooral met het feit dat we niet meer één ding tegelijk doen. “Ontspannen actief zijn maakt je gelukkig. Een glas wijn drinken en bijkletsen met een goede vriend of vriendin, een rondje wandelen, een boek lezen of naar de film. Maar tegenwoordig doen we honderd dingen tegelijk. Een Netflix serie kijken, op je telefoon door Instagram scrollen én een gesprek voeren met je partner. Dat is geen ontspanning, maar gewoon keihard werken.” 

Balanceren voor geluk

Ook het uitstellen van je dromen kan volgens Van Hees ongelukkig maken. “Als je teveel dingen uitstelt, word je een slaaf van de toekomst. Daarmee sta je jezelf niet toe om te genieten van het nu en dat maakt je een ongelukkiger mens. Gelukkige mensen kunnen goed genieten. Het verschil tussen de slaven van de toekomst en mensen die goed kunnen genieten, is dat de eerste groep denkt dat het later beter wordt – en dat is een eindeloze cirkel”, legt hij uit. “Mensen die goed genieten kunnen voorpret beleven aan een vakantie of concert, tijdens het concert zijn ze in het moment en na afloop kunnen ze weer herinneringen ophalen door foto’s of gesprekken”, legt hij uit. 

De kunst is dat die drie dingen in balans zijn: terugdenken aan het verleden, leven in het nu én nadenken over de toekomst. Een beetje dromen is dus zo slecht nog niet, volgens Van Hees. “Ik geef vaak workshops bij bedrijven en daar hoor ik altijd mensen roepen: ‘Het is nu even gekkenhuis, maar na de kerst wordt het rustig’. En dat al twintig jaar. Dan ben je een slaaf van de toekomst, want je probeert niet in het nu iets te veranderen. Maar het is ook niet goed als je alleen maar in het nu leeft en niet meer focust op de toekomst, je moet soms lange termijn investeringen doen. Mensen die alleen maar in het nu leven, hebben over het algemeen minder goed gezondheidsgedrag. Veel roken, alcohol drinken, drugs gebruiken of nooit meer je tanden flossen. En ook mensen die alleen maar in het verleden leven – de ‘vroeger was alles beter groep’ – hebben het niet best. Balans is de boodschap dus.”  

Zeilen over de wereld

Maar dat dromen najagen, blijkt in de praktijk nog knap lastig. Daar weet Alexandra Tromp (52) alles van. Zij en haar man verkochten in 2016 huis en haard om op zoek te gaan naar een boot. “En dé boot moest aan veel eisen voldoen. Zo moest het groot genoeg zijn, stevig zijn, genoeg ruimte bieden en niet te oud zijn. Het moest namelijk ons huis worden, maar ook de boot waarmee we uiteindelijk een wereldreis van tien tot twaalf jaar kunnen maken”, legt ze uit. Tussen 2016 en 2017 verbleven ze tijdelijk in een vakantiehuisje op de Veluwe. Ze vlogen op en neer naar Barcelona om een boot te bekijken, maar dat was hem niet. Uiteindelijk vonden ze hun schat, genaamd Modus Vivendi (een manier van leven), in Zeeland. “We wonen nu in Lelystad Haven en deze boot komt daar oorspronkelijk vandaan.” De boot ging dus terug naar z’n roots. 

Bij een boot denken veel mensen aan ongemakken, maar dat geldt zeker niet voor de schuit van Alexandra en haar man. “Het is een zeilboot van ruim 13 meter, op het breedste punt is-ie 4.20 meter.” De boot is een tiny house. Met grote slaapkajuit waar een twijfelaar van 1.60m in staat, twee toiletten, een badkamer en zitbad en een keuken met koelkast, vriezer en magnetron. Zelfs een wasmachine hebben ze aan boord. “Als we straks echt twaalf jaar weg zijn, moet je wel van alle gemakken voorzien zijn, natuurlijk.” 

Narigheid

Ondanks dat Alexandra niet is opgegroeid met boten, was het haar idee om hun eerste zeilboot te kopen, zo’n vijftien jaar geleden. Bij de tweede boot ontstond het idee van een wereldreis, dat was in 2006. “Het was een droom, we hadden het er vaak over. Toch maakten we het pas concreet na een verdrietige periode. We realiseerden ons toen dat het leven te kort is om uit te stellen. Bovendien: mijn vader overleed toen-ie 61 was, de vader van mijn man op zijn 64e, mijn nichtje is op haar 26e overleden, ik heb twee vriendinnen gehad die niet ouder dan 29 en 32 zijn geworden. Het leven vliegt om, dus we willen er echt voor gaan.” Op het moment is het echtpaar nog hard aan het werk om de wereldreis te kunnen bekostigen. “Met het grote verschil dat we nu wél een datum hebben. Maar die houden we nog even voor onszelf.” 

Kleine stapjes 

Om je dromen na te jagen hoef je natuurlijk niet altijd rigoureus alles achter je te laten en de wijde wereld in te trekken. Je kunt het ook kleiner aanpakken. Je kunt ook gewoon meespelen met de loterij van Lotto (en, als je een klein bedrag wint, lekker uiteten gaan met je beste vriend of vriendin) of in een spaarpotje je statiegeld opsparen en daar eens in de zoveel tijd iets leuks van doen. Kleine moeite, en je kan er gelukkiger van worden, belooft ook gelukexpert Van Hees. “Meespelen met de loterij kan geluk opleveren als je het je kunt permitteren, al weet je rationeel best dat het slechts een kans is dat je wat wint. Mijn ouders spelen bijvoorbeeld al een tijd mee in een loterij, samen met mijn oom en tante. Het is leuk en spannend als ze kijken of ze iets hebben gewonnen. En als dat zo is, gaan ze samen uiteten. Het verstevigt de band en ze hebben alle vier plezier van dit kansje op geluk.”