Gezin

De opvoedkwestie: mijn kleuter heeft woedeaanvallen

·Aangepast:
© GettyImagesDe opvoedkwestie: mijn kleuter heeft woedeaanvallen
RTL

Sinds het vierjarige dochtertje van journaliste Anne Broekman naar de basisschool gaat, is er bijna dagelijks heibel in de tent. Hoe komt er een eind aan deze driftbuien?

Twee dagen geleden was het weer raak toen ik mijn dochtertje vroeg om niet met de stiften op de bank te spelen. Hoe het precies zo uit de klauwen liep weet ik niet meer, maar het eindigde ermee dat mijn kleuter mij schreeuwend wegduwde, om zich heen sloeg en zich uiteindelijk huilend ter aarde stortte. Ze was ziedend en ook ik had mijn kalmte verloren. En ik baalde. Waar was de gezelligheid gebleven? Want eerlijk is eerlijk, sinds onze dochter op de kleuterschool zit, heeft ze vaker en hevigere driftbuien. En zo langzamerhand weet ik niet meer hoe ik daarmee om moet gaan, want niets lijkt te werken. Wat is wijsheid?
 

De opvoedkwestie: dochter wil oma niet kussen
Lees ook

De opvoedkwestie: dochter wil oma niet kussen

Het zou mooi zijn dat driftbuien voorbij zijn zodra je kind de peuterpuberteit achter zich laat, maar zo werkt het helaas niet, zegt kindercoach Monique Tunnissen van In beeld bij Monique. "Kleuters gaan voor het eerst naar school en krijgen veel indrukken en veranderingen te verwerken. Misschien is je kind daardoor onzeker, zoekt het nog een plekje in de groep of wil ze dingen die ze nog niet kan, maar oudere kinderen wel ziet doen. Bij thuiskomst reageert het kind zich af." 

Volgens de coach is het belangrijk om met je kind te blijven praten: "Al is het nog maar een kleuter, blijf in gesprek. Vraag aan je kind hoe het op school was. Wees specifiek in je vragen. Zeg bijvoorbeeld: 'Waar heb je om gelachen?', of: 'Ben je ook verdrietig geweest?' Zo kan je kind ontladen en kropt alle negatieve energie – die kan leiden tot woedeaanvallen - zich minder op."

In contact blijven met je kind is essentieel, benadrukt Tunnissen: "Maar ieder kind is anders en heeft baat bij een eigen benadering. Als ouder weet je het beste hoe je je kind moet aanspreken. Wat daarin wel belangrijk is, is dat je benoemt welk gedrag je wél wilt zien bij je kind. Veel ouders roepen vooral wat ze niet willen zien, maar een kind heeft juist handvaten nodig. Als ouder ben je er om je kind op de goede weg te helpen."
 

Lees meer over
GezinPeuter & kleuterPsychologieOpvoeding