Liefde & relatie

De 5 spelregels van... het huishoudboekje

·Aangepast:
© iStockDe 5 spelregels van... het huishoudboekje
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van het gezamenlijke huishoudboekje.

De situatie

Als je het date-stadium lang en breed gepasseerd bent en lekker gaat hokken met je lief, dan komen de minder sexy situaties op tafel. De was. Nagels knippen. Poepen. En het huishoudboekje. Hoe digitaal je het ook maakt, budgetteren is zelden gezellig. Behalve als je er een sport van maakt. Daarom deelt Renee Lamboo, van PorteRenee hier de vijf spelregels van het huishoudboekje.

De spelregels

1. Eerlijkheid boven alles

Of je nou alles 50/50 doet of juist de boel naar rato verdeelt: wees eerlijk over je uitgaven. Een nieuw jurkje gauw in de kast leggen en dan na twee weken roepen: 'Nee joh! Die had ik al!' is voor verdacht veel vrouwen herkenbaar, maar volgens Renee Lamboo lieg je dan niet alleen tegen je lover, maar vooral ook tegen jezelf. "Blijkbaar ben je zelf ook niet blij met je uitgavenpatroon, anders zou je niet om de waarheid heen draaien. Betrap je jezelf op trucjes, dan is het tijd om jezelf onder ogen te komen."

De 5 spelregels... in de file
Lees ook

De 5 spelregels... in de file

2. Baas over eigen beurs

Hoe verliefd je ook bent (liefst na al die jaren nog!), het is altijd fijn om op een bepaalde manier je eigen geld te houden. Natuurlijk doe je goed aan een huishoudpot, maar een persoonlijke zakcent is goed voor iedereen. "Het is beter voor je gevoel - en voor je relatie - als je over een bepaald deel van je geld geen verantwoording hoeft af te leggen." Koop jij lekker een massagekussen voor je autostoel voor jezelf, of een seizoenskaart voor Ajax, en geen haan die ernaar hoeft te kraaien. "Ook hier speelt eerlijkheid een rol in. Als je allebei afspreekt om 300 euro voor de boodschappen te storten, moet je ook goed kijken of dat voor jullie allebei wel echt eerlijk voelt."

3. Tikkie terug Jaap

Een uitkomst voor etentjes met vrienden, een Tikkie sturen, maar doe het je verkering niet aan. "Tikkies horen wat mij betreft niet in het huishoudboekje thuis. Laatst hoorde ik een man tegen zijn vrouw zeggen dat hij nog een tientje van haar kreeg. Ben je dan echt zo gehecht aan je tientje? Het is toch veel leuker als je samen een potje voor etentjes of vakanties hebt en dan op het uitje zelf weet dat daar alles van betaald wordt. Zo maak je geen gedoe van geld."

4. Spaargeld is geen buffer

Eerlijk is eerlijk: we spenden liever dan dat we sparen. Appeltjes voor de dorst zetten we liever om in hardware dan in virtuele vruchten. "Geld uitgeven aan je buffer is gewoon niet leuk. De richtlijnen die je online vindt, zijn vaak best stevig. Drie maandsalarissen is een goede vuistregel denk ik, maar kijk dan ook even goed of je niet in een huis uit het jaar kruik woont, een gammel bakkie rijdt en ook nog eens wisselende inkomsten hebt. Dan vindt je met het dubbele vast meer rust."

Wat wel heel belangrijk is volgens Lamboo, is het verschil tussen de buffer en je spaargeld. Met dat laatste heb je een doel, dat is voor leuke dingen. Je buffer is geld dat staat te luieren op je spaarrekening en waarvan je hoopt dat je het nooit nodig hebt. "Gooi die twee niet op een hoop. Als er 20.000 euro op je spaarrekening staat, is de helft feitelijk spaargeld en de andere helft buffer. Met digitale spaarpotjes maak je dat een stuk overzichtelijker voor jezelf."

5. Meet het met munten

"Een huishoudboekje bijhouden is een absolute mindfuck", weet Renee. "Je denk al gauw dat het allemaal wel meevalt en je vergeet de helft. Het wordt pas leuk als je ziet dat het werkt. Dan wordt het een sport. Veel mensen weten niet eens hoeveel ze betaald hebben als ze de winkel uitlopen, omdat ze altijd pinnen. Maar ga de uitdaging maar eens aan om twee maanden alles cash te betalen. Als je nog een tientje hebt en je wilt bloemen kopen, dan zie je daarna meteen dat er nog maar twee euro in je portemonnee zit. Zijn die bloemen dat dan wel waard? Dan ben je pas echt eerlijk naar jezelf."

Lees meer over
GeldRelatieLiefde