Eigen Huis & Tuin

Woningbezitters: wat is eigenlijk het eigenwoningforfait?

Door Julia Dilissen··Aangepast:
Woningbezitters: wat is eigenlijk het eigenwoningforfait?
RTL

Help! Bij het kopen van een huis komen heel veel onbekende termen kijken, zoals het eigenwoningforfait. Maar wat is dit eigenlijk?

Het eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat door de Belastingdienst boven op je eigen inkomen wordt geteld bij de belastingaangifte. De Belastingdienst ziet dit als fictieve extra inkomsten van je woning.

Fictieve extra inkomsten?

De Belastingdienst telt dit geld bij je normale inkomen op omdat je door het bezit van een huis geen huur meer hoeft te betalen. Daarbij kun je geld verdienen door het verhuren van je huis via bijvoorbeeld Airbnb.

Bedrag eigenwoningforfait

Niet iedereen betaalt hetzelfde bedrag aan eigenwoningforfait. Het bedrag wordt bepaald door te kijken naar de WOZ-waarde van je woning, die de gemeente bepaalt.

Om een idee te krijgen: in 2019 is van de meeste woningen de WOZ-waarde 0,65%. Tenminste, als je het hele jaar in een koophuis hebt gewoond. Als je eerst nog in een huurhuis woonde, wordt het bedrag berekend aan de hand van het aantal dagen dat je staat ingeschreven op het koophuis. Hoeveel het bedrag dat je moet betalen aan eigenwoningforfait precies is, wordt bepaald door de Belastingdienst. 

Fotocredits:

Bron: Funda.nl

Lees meer over
Wonen