Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

De duurzame en organische tuinmetamorfose voor Iwan en Colette

Door Tosca Walstock··Aangepast:
De duurzame en organische tuinmetamorfose voor Iwan en Colette
RTL

Iwan en Colette en hun dochter hebben hun appartement in Amsterdam ingeruild voor een woonhuis mét een fijne tuin in Amersfoort. De woning hebben ze zelf al prachtig weten te verbouwen, alleen de tuin laat nog te wensen over. Ze weten zelf niet hoe ze de tuin het best naar hun behoeften kunnen inrichten, dus is het hoogtijd dat het klusteam dit jonge gezin uit de brand helpt.

De behoeften

Het stel wil graag aankomende zomer al van hun tuin kunnen genieten. Een taak die ze zelf niet voor elkaar krijgen vanwege de verbouwing in het huis. Ze vinden de tuin nog erg ongezellig en ze missen vooral veel groen. Daarom vragen ze om meer kleur én duurzaamheid. De tuin mag vrijwel helemaal groen worden, op het gedeelte onder de veranda na. Hier willen ze een plek waar ze in de zomer lekker samen kunnen eten. Naast deze twee wensen moet de tuin ook gezellig worden, zodat het gezin in de zomer samen met familie en vrienden buiten kan zitten. 

De tuinplannen

Het gedeelte onder de veranda zal een knusse plek worden waar het gezin buiten kan eten. Door het gedeelte onder de veranda te betegelen, ontstaat er een droge doorloop naar binnen toe. Een pad zal het voorste deel, bij de veranda, verbinden met het terras aan de achterkant van de tuin. Helemaal rechts is er ruimte voor een organisch stukje van de tuin, waar ook een regenton komt te staan. Linksachter wordt er ruimte vrijgemaakt voor een leuke zitlounge en natuurlijk wordt de rest van de tuin opgevuld met lekker veel groen.  

Het terras onder de veranda

Iwan en Colette hadden zelf al de oude tegels uit de tuin gehaald, wat Tom veel werk bespaart. Daarom begint de klus dit keer voor Tom meteen met het vlak maken van het zandbed, waar de nieuwe tegels op komen te liggen. Er is gekozen voor antracietkleurige betontegels voor een stoere, robuuste sfeer. Deze worden in halfsteensverband gelegd zodat het niet te saai wordt.

Het organische pad

Om het geheel van de tuin boeiend te houden, is ervoor gekozen om te variëren in tegels, zowel qua vorm, type en kleur. Daarom is het looppad met klinkers van beton in organische vorm aangelegd, eveneens in halfsteensverband zodat het mooi samenkomt met het voorste gedeelte van de tuin. De buitenranden van het looppad hebben een licht afgeronde vorm gekregen, zodat ook de borderrand natuurlijker oogt en de tuin minder statisch wordt. 

Vergroening van de schutting

Het stel gaf aan dat ze de huidige schutting te aanwezig vonden. Aan de randen van de zithoek, tegen de schutting aan, heeft Tom daarom mooie fruitleibomen geplaatst. Als deze in bloei komen te staan, zullen er in de nazomer heerlijke appels en peren aan groeien! De bomen worden nog iets hoger, waardoor ze uiteindelijk ook meer beschutting zullen geven.

Speelse elementen

Tom heeft aan beide kanten van het looppad een geul uitgegraven, waar Douglashouten palen in zijn gezet. Dit is een sterke houtsoort die niet snel vergaat. De palen verschillen op een speelse manier in de lengte en zijn, ook weer in een organische vorm, met tussenruimtes naast elkaar geplaatst.

De regenton

Als je een duurzame tuin wil, mag een regenton zeker niet ontbreken. Het is zonde om al dat regenwater weg te laten lopen als je het ook prima kan gebruiken voor je planten! Daarnaast vinden planten regenwater ook fijner omdat er geen kalk in zit. Tom heeft de regenton onder de regenpijp geplaatst en met een buis laat hij de afvoerpijp zo de regenton in lopen. Lekker duurzaam!

Loungeplekje

Aan de randen van de loungeplek worden ‘kinderkopjes’ geplaatst, dit zijn tegels die je vaak in oudere, Belgische straten tegenkomt. Het midden is opgevuld met grijs gravel: een waterdoorlatende bestrating waardoor het regenwater makkelijk afgevoerd kan worden. Ook is er in dit fijne zithoekje nog een knusse bank geplaatst mét een vuurkorf. Precies waar het gezin om vroeg!

Nog meer groen!

Tot slot mocht er natuurlijk ook lekker veel groen toegevoegd worden. Zo heeft Tom een aantal schijnbamboes met een prachtige rode verkleuring geplant. In de zomer krijgt deze plant witte, pluisvormige bloemetjes die uitgroeien tot rode bessen. Om ervoor te zorgen dat deze planten er zo mooi mogelijk uitspringen, zijn ze niet in groepen bij elkaar geplant maar los van elkaar. Als bodembedekkers heeft Tom nog schoenlappersplantjes geplaatst naast het organische pad. Dat is een winterharde plant waar in het voorjaar prachtige bloemen uitbloeien.

Tot slot zijn er in het organische pad nog een aantal klinkers eruit gehaald. Deze gaten zijn vervolgens opgevuld met mos, zodat het pad een extra natuurlijke uitstraling krijgt. 

Niet alles is nieuw

Aan de rechterkant van de tuin is ervoor gekozen om twee oude planten te laten staan. De klimop ziet er nog goed uit en het doet geen kwaad om deze te laten staan. Ook een volledig gesnoeide hortensia blijft op zijn plek. Binnenkort zal deze weer uitlopen en de lucht inschieten. Deze twee planten zullen op zijn tijd ook wat meer hoogte aan de tuin toevoegen én de klimopplant geeft ook nog wat extra beschutting voor als de poort openstaat.

Volledig naar wens

Het stel liep een tikje zenuwachtig de tuin in maar toen ze eenmaal het resultaat zagen was alle spanning verdwenen. Ze zijn ontzettend blij dat het team goed heeft geluisterd naar hun wens voor een regenton én vuurkorf. Daarnaast werd het koppel ook heel erg enthousiast van de opvulling van mos tussen de tegels. Ook de dochter van het stel, Robin, was onwijs tevreden toen ze het resultaat zag. 

Shop the look

Dit is een artikel van
Lees meer over
Tom Groot