Nieuws

Liefde vs. vriendschap: als je omgeving je geliefde niet ziet zitten

·Aangepast:
Liefde vs. vriendschap: als je omgeving je geliefde niet ziet zitten
RTL

Jij bent straalverliefd, maar helaas: je vrienden of familie vinden je nieuwe liefje maar niks. Wat doe je dan? Luister je naar je vrienden, kies je voor je relatie, of blijft je schipperen? Redacteur Franke van Hoeven maakte het mee en zij is zeker niet de enige.

Hoteldebotel ben je. Je kunt niet wachten je nieuwe vriend of vriendin voor te stellen aan je vriendengroep en je familie. Soms wordt het na één ontmoeting duidelijk, soms gaat daar wat meer tijd overheen, maar dan blijkt: je omgeving ziet je nieuwe partner niet zitten. Au! Pijnlijk! Want het liefst wil je natuurlijk dat iedereen je geliefde accepteert en achter je relatie staat. Helaas komt het regelmatig voor dat de omgeving kritiek heeft. De redenen daarvoor zijn eindeloos: ze vinden jullie niet bij elkaar passen, ze denken dat hij of zij niet goed genoeg voor je is of ze vertrouwen de persoon in kwestie niet. Máár het zou ook zomaar kunnen zijn dat er jaloezie in het spel is of dat vrienden de angst hebben om je te verliezen. Hoe weet je nou of je kunt vertrouwen op het oordeel van je omgeving? Zo gemakkelijk is dat nog niet.

Pijnlijke situaties
Ooit had ik een vriendje, Joost. Hij kon het goed vinden met al mijn vrienden, maar mijn moeder, dat was een ander verhaal. Ik werd er verdrietig van dat zij altijd kritiek op hem had. Ze vertrouwde hem niet, maar dat zei ze niet met zoveel woorden. Ze had er moeite mee dat hij in de horeca werkte, vaak laat thuis was, veel feestte, veel dronk. Haar gut feeling zei hij niet de ultieme match was voor mij. Dat begreep ik allemaal wel, en ergens diep vanbinnen wist ik misschien zelfs wel dat ze gelijk had, maar so what? Ik was niet zo bezig met de toekomst en had het op dat moment heel leuk met hem. Ik vond het zó vervelend om hem te moeten verdedigen tegenover haar.

'Als mijn familie op bezoek kwam, verliet hij snel het huis' 

Bovendien leidde het af en toe tot pijnlijke situaties. De avond dat ik mijn ouders voorstelde aan mijn schoonouders, bijvoorbeeld, werd een totale ramp. Mijn moeder vond mijn schoonvader maar een opschepper en liet hem dat weten ook. Daarna is het nooit meer goed gekomen tussen mijn vriend en familie. Als mijn familie op bezoek was - we woonden samen - verliet hij snel het huis. Ook zat hij er niet op te wachten om bij mijn ouders of broers op bezoek te gaan. Dan ging ik maar in mijn eentje. Heel ongemakkelijk voelde ik me daardoor. En gezellig is anders.

Niet goed genoeg
In mijn situatie was het mijn moeder die de relatie niet ziet zitten, in het geval van Mariska (23) is het haar beste vriendin Eva die haar vriend afkeurt. Mariska heeft een jaar verkering met Marco, maar Eva vindt hem niet goed genoeg: "Dat zegt ze niet met zoveel woorden, maar dat merk ik aan alles. Als ik zeg dat Marco en ik ruzie hebben gehad, is haar eerste reactie: ‘Moet je het niet uitmaken dan?’ Ze grijpt alles aan om duidelijk te maken dat we niet bij elkaar horen. Eva en ik zijn heel erg close, we bespreken alles met elkaar. Ze heeft daardoor vaker negatieve dingen over hem gehoord dan zijn positieve kanten. Ik heb haar meer verteld over onze ruzies dan over de leuke dingen die we hebben gedaan of de leuke cadeautjes die ik van hem heb gekregen. Eva heeft hem maar één keer ontmoet, en haar blik was toen al zo gekleurd door mijn verhalen, dat meteen duidelijk werd dat ze hem niet mocht."   

'Ik twijfel zelf ook weleens of hij de liefde van mijn leven is'

"Ik heb het gevoel dat ze mijn vriend niet goed genoeg vindt voor mij. Ze vindt hem een nietsnut. De vrienden van mijn vriend staan relaxed in het leven: ze gaan vaak naar feestjes, zijn niet zo ambitieus, denken niet na over de toekomst. Mijn vriendin is schoonheidsspecialiste en werkt net bij een nieuwe salon. Ze werkt veel, is ambitieus. Zelf vind ik werk ook heel belangrijk, maar ik vind het juist wel fijn dat mijn vriend niet zo is. Of hij de liefde van mijn leven is? Daar twijfel ik weleens aan. Hij moet eerst zijn zaakjes op orde krijgen, zoals een baan met meer zekerheid. Als dat op de rit staat, wil ik met hem samenwonen. Dan zou het natuurlijk wel leuk zijn als Marco en Eva elkaar beter zouden leren kennen. Want hoewel ik het echt niet erg vind apart met hen af te spreken, als ik in de toekomst een verjaardagsfeestje organiseer, zou het fijn zijn als ze er allebei bij konden zijn zonder problemen. En ja, het steekt soms wel dat dat nu niet het geval is."

Vriendschap verbroken
Een partner en een beste vriend(in) die niet met elkaar overweg kunnen, kan voor een verbroken vriendschap zorgen, weet Larissa (35). Ze was begin twintig toen ze haar - inmiddels - man leerde kennen. Ze heeft altijd het idee gehad dat haar beste vriendin Chantal jaloers was. Larissa heeft de vriendschap met haar verbroken: "Ik was op een hardcore feestje toen mijn vriendin me voorstelde aan Raymond. Chantal kende hem van het uitgaan. Hij was zo knap, en ik vond zijn Amsterdamse directheid echt heerlijk. Chantal had geen idee hoe snel het serieus tussen ons zou worden, daar schrok ze enorm van. Wij woonden in Best en mijn vriend in Amsterdam en ik was steeds vaker bij hem in Amsterdam. Zij had er moeite mee dat ik er steeds minder voor haar was. ‘Moet je nu alweer naar hem’, ‘Waarom ben je daar zo vaak’, dat soort dingen zei ze dan. Maar ze had verder geen kritiek op hem als persoon."

'Ik heb haar een brief geschreven, dat ik voor hem zou kiezen'

"Toen ik na een paar maanden vertelde dat ik met hem wilde samenwonen, kregen we gigantische ruzie. Het ging heel snel allemaal. Ze vond het onacceptabel dat ik haar zou achterlaten in Best en dat ik naar Amsterdam zou vertrekken. Hoe durfde ik haar dat aan te doen? De rest van mijn vriendengroep was blij voor me, het was echt alleen die ene vriendin die niet achter mijn relatie stond. Ik heb haar een brief geschreven waarin ik uitlegde dat hij mijn grote liefde was en dat ik het gevoel had dat zij mij die liefde niet gunde. Ik schreef dat ik voor hem zou kiezen. Ik vond niet dat zij hoorde te bepalen wat ik met mijn leven zou moeten doen. We hebben elkaar na die brief nog een keer gesproken en hebben toen besloten een vakantie naar Egypte die we samen hadden geboekt niet door te laten gaan. Ik heb die vakantie omgeboekt zodat mijn vriend mee kon. Dat was het: toen was de vriendschap over, door die actie heb ik het soort van uitgemaakt met die vriendin." 

"Inmiddels ben ik getrouwd en heb ik twee kinderen. Chantal heb ik nooit meer gesproken. Ik heb geen idee hoe het met haar gaat. Soms ben ik wel nieuwsgierig natuurlijk, maar ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat ze me het geluk niet gunde. Als ik één tip mag geven? Luister naar je gevoel, dat heeft altijd gelijk."

De ideale schoonzoon
En dat onderbuikgevoel klopte bij mijn moeder ook, zo bleek achteraf. Toen ik het uitmaakte met Joost, na vier jaar verkering, zei ze: “Ik zag al aankomen dat hij je zou kwetsen.” Vervelend om te horen, maar omdat ze het al zag aankomen, was ze er ook helemaal om me te troosten. Hij bleek niet betrouwbaar en dat had mijn moeder goed aangevoeld. Het deed verdriet de relatie te beëindigen, en het duurde nog heel lang voordat ik de liefde van mijn leven leerde kennen. Zo negatief als ze was over Joost, zo positief is ze over mijn huidige geliefde, de vader van mijn kinderen. Ze noemt hem altijd haar ideale schoonzoon. Lekker makkelijk, want ze heeft er maar één, dus hij hoeft met niemand te concurreren - behalve met de spoken uit het verleden natuurlijk. Ik ben veel blijer met de situatie zoals hij nu is. Ik kan mijn relatie veel vrijer bespreken met haar en ze is meer betrokken. Tot slot, ook niet onbelangrijk: het maakt de familiefeestjes er een stuk relaxter en gezelliger op. En dat is me heel wat waard.

Betrouwbare adviseurs?

Wat als je vriendengroep of je familie je geliefde niet ziet zitten? Psychologe Risette Boswerger van Direct-psycholoog geeft advies.

'Kijk ook naar hoe de relaties van jouw vrienden zelf zijn'

"Het komt regelmatig voor dat familie of vrienden een geliefde niet zien zitten. Of zij een goede raadgever zijn, kun je inschatten door te kijken hoe zij zelf relaties aangaan. Zijn zij als adviseur te vertrouwen, dat is wat je je moet afvragen. Als je verliefd bent, kijk je met een roze bril en je wilt er natuurlijk zelf achter komen of je relatie gaat werken. Het is fijn als je vrienden je de kans geven daar zelf achter te komen. Maar als zij goede adviezen geven over dingen die belangrijk zijn in een relatie en ze kennen je al langer en hebben het beste met je voor, zou ik zeker naar hen luisteren. Waarom zouden ze een slecht advies geven? Ze willen toch het beste voor je? Als ze negatief zijn, hebben ze daar vast een goede reden voor. Pas daar dus mee op. Sta je aan de andere kant en heb je twijfels over de partner van een vriend of vriendin? Dan zou ik daar zeker wat van zeggen, maar je moet op een gegeven moment wel de situatie accepteren, anders loop je de kans een vriendschap op het spel te zetten. Wees je daarvan bewust.”

Zijn je vrienden goede raadgevers? Vraag jezelf het volgende af:

* Zijn jouw vrienden ook bezig met jou en niet alleen met zichzelf?
* Kennen jouw vrienden je goed en weten ze wat jij nodig hebt?
* Willen je vrienden dat je gelukkig bent en zijn ze gericht op jouw geluk?
* Zijn jouw vrienden goede adviseurs?
* Welke relaties gaan zij zelf aan? Snappen ze zelf wat een goede relatie is?

Door Franke van Hoeven