Binnenland

Maaike had twee traumatische bevallingen: 'Mijn kindje kwam er na uren martelen uit'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Maaike had twee traumatische bevallingen: 'Mijn kindje kwam er na uren martelen uit'
RTL

Maaike Mansveld heeft twee traumatische bevallingen gehad omdat de hoofdjes van haar kinderen veel groter waren dan artsen dachten. "Mijn zoontje was 10 pond en zat vast in het geboortekanaal. Ik heb na de bevallingen nog een jaar pijn gehad."

Tijdens de 20 wekenecho van dochter Lotte, nu 14 jaar, was er niets bijzonders te zien, begint Maaike Mansveld (40) uit Staphorst haar verhaal. "Alles zag er goed uit." Maar tijdens de bevalling, die ingeleid moest worden omdat Maaike twee weken overtijd was, bleek Lotte veel groter dan gedacht.

"Ze was 9 pond bij haar geboorte. Ook haar hoofdje was groter dan artsen dachten", zegt Maaike. Uiteindelijk moest er een vacuümpomp aan te pas komen. "De arts heeft vreselijk hard moeten trekken."

Traumatische bevalling

Het ziekenhuis concludeerde naderhand dat Maaike een traumatische bevalling had gehad. "We zijn heel dankbaar dat Lotte geen blijvende schade heeft overgehouden aan de bevalling. Alles is allemaal goed verlopen. Maar je loopt toch wel een tik op."

Nieuw Gronings onderzoek hoopt dit soort onnodig pijnlijke bevallingen binnenkort te voorkomen. Als een vrouw een echo te geven wanneer zij 10 centimeter ontsluiting heeft, kunnen mogelijk een spoedkeizersnede of bekkenbodemklachten voorkomen worden. Met de echo kan worden gekeken of het hoofdje wel door het bekken kan. Wanneer dat niet het geval is, heeft bijvoorbeeld het gebruik van een vacuümpomp geen zin en kan er eerder worden overgegaan tot een keizersnede. 

Hoopgevend nieuws

Maaike noemt het mooi en hoopgevend nieuws. "Hierdoor kan moeders onnodig veel pijn bespaard worden. Hoe mooi is dat? Als zo'n echo in mijn tijd mogelijk was geweest, dan denk ik dat de artsen hadden gekozen voor een keizersnede. Dat had me een hoop pijn kunnen besparen."

Na de bevalling had Maaike nog een jaar pijn "Ik kon de eerste weken niet zitten, dat was te pijnlijk. En ik had last van mijn bekken en littekenweefsel. De boel is door al dat getrek flink verzakt." En ook jaren later voelt ze nog de gevolgen. "Ik kan nog steeds niet trampoline springen."

Weer zwanger te raken

Maaike twijfelde lange tijd over gezinsuitbreiding. Maar ondanks de heftige bevalling van Lotte, werd ze nog een keer zwanger. "Ik wilde altijd al een groot gezin. We hebben er goed over nagedacht en uiteindelijk hebben we er toch voor gekozen nog een keer zwanger te worden."

Maaike was ervan overtuigd: de tweede bevalling zou vast niet zo erg zijn. Helaas. De bevalling van zoontje Stijn, nu 13 jaar, was nog dramatischer. "Ook bij Stijn was alles tijdens de 20 wekenecho goed. Niets bijzonders. Tot aan het einde van de bevalling werd het gewicht van Stijn op 7 pond geschat."

Klem in het geboortekanaal

Maar tijdens de bevalling bleek ook Stijn groter dan gedacht: hij woog 10 pond bij de geboorte. "De artsen wilden op het laatste moment nog een spoedkeizersnede in gang zetten, maar Stijn zat klem in het geboortekanaal. Het was te laat voor een keizersnede. Ik heb allerlei capriolen moeten uithalen om hem ter wereld te brengen. In een kleermakerszit, staand en liggend. Na uren martelen is hij er aan zijn arm uitgetrokken." 

Spannende momenten volgden, want Stijn zag helemaal paars. "Hij werd meteen meegenomen door de kinderarts en aan allerlei monitoren gelegd. Ik was op dat moment in een soort trance. Je hebt helemaal niet meer in de gaten wat er allemaal gebeurt."

Een derde kindje kwam er niet meer. "Mijn twee bevallingen waren te heftig. Het gaat allemaal goed met de kinderen en daar zijn we heel dankbaar voor. Ik heb er ook geen definitief trauma aan overgehouden, maar nog een keer zoiets meemaken, dat wilde ik echt niet meer."

Lees meer over
GezondheidGezondheidszorgBevallingNederland