Inzetten van lokfiets leidt tot flinke daling diefstallen

Het inzetten van lokfietsen tegen fietsendiefstal blijkt goed te werken. In plaatsen waar lokfietsen worden ingezet, daalt het aantal diefstallen met de helft.
Dat blijkt uit een onderzoek van econoom Ben Vollaard van de Tilburg University. In veertien plaatsen waar de lokfiets voor het eerst werd ingezet, waaronder Dordrecht en Gorinchem, 'was de professionele crimineel snel verdwenen', zegt Vollaard in De Telegraaf. Op basis van de cijfers uit zijn onderzoek denkt hij dat snel meer steden de lokfietsen in zullen zetten.
Gps-volgsysteem
Lokfietsen zijn normale fietsen die zijn uitgerust met een gps-volgsysteem. De politie stalt deze fietsen vaak op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen, in een poging om veelplegers en professionele fietsendieven op te rollen.
Vorig jaar werd de lokfiets 1612 keer ingezet, waarna 1220 arrestaties volgden.
Geen uitlokking
In een eerder interview met RTL Nieuws zei directeur Titus Visser van de Stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit dat lokfietsen op verschillende manieren worden ingezet: "Soms staat de lokfiets met een slot ergens aan vast, soms niet. Korpsen krijgen steeds meer ervaring en weten steeds beter welke locaties geschikt zijn."
Bij een lokfiets mag geen sprake zijn van uitlokking. Ook het Openbaar Ministerie moet worden ingelicht. Visser: "De politie bepaalt uiteindelijk de timing om in te grijpen. Soms laten zij bewust een dief even lopen zodat ook de heler opgepakt kan worden."