Weken ziek van simpele bacterie: 'Ik hou mijn hart vast'
Sophie Lenior-Rijpkema (63) heeft een bacterie die resistent is tegen antibiotica. En dan is ze ook nog allergisch voor penicilline. Wat een simpele kijkoperatie had moeten zijn, werd een wekenlang verblijf in het ziekenhuis met een zware infectie.
Ziektes als een blaasontsteking die nu eenvoudig zijn te behandelen, kunnen weer levensbedreigend worden als de bacterie resistent is tegen antibiotica. Minister Schippers komt daarom met een aanvalsplan om dit probleem aan te pakken.
"De hygiëne was er ver te zoeken, je zag er nog het bloed van andere patiënten zitten"
Sophie kan meepraten over gevolgen van zo’n bacterie. Ze denkt dat ze de bacterie heeft opgelopen in een ziekenhuis toen ze 19 jaar was. Ze werd behandeld voor een blindedarminfectie. "De hygiëne was daar toen ver te zoeken. Je zag er nog het bloed van andere patiënten zitten."
Na de operatie werd Sophie al snel naar huis gestuurd. "Terwijl ik nog niet rechtop kon lopen van de pijn. Je moet je niet aanstellen, zeiden ze." Binnen vier dagen was ze terug, nu met een flinke ontsteking en hoge koorts.
Het was de eerste operatie aan haar buik. Later kreeg Sophie, die inmiddels in België woont, bij elke operatie die volgde last van een ontsteking. In 2002 kreeg ze wondroos. “De bacterie reageerde nergens op. Het heeft drie weken ziekenhuisopname gekost, plus nog de nodige injecties. Pas na twee maanden was het weg."
ZIE OOK: 'Eenvoudig te genezen ziektes weer levensgevaarlijk'
Zelfs bij een simpele kijkoperatie in haar maag liep Sophie een ernstige infectie op. "De chirurg stond totaal versteld. De bacterie was niet te behandelen met antibiotica." Uiteindelijk kreeg ze van een Belgisch ziekenhuis speciale middelen die de huisarts zelf niet mag voorschrijven. "Ze zeiden dat die 15.000 euro kosten."
Ze moest tweeënhalve week in het ziekenhuis blijven. Daarna duurde haar kuur nog eens twee weken, en toen moest ze wachten tot haar wond was geheeld. Inmiddels gaat het goed, maar de bacterie zit mogelijk nog steeds in haar buik. "Ze zijn bang dat als ze de kuur te vaak geven, de bacterie ook dáár resistent voor wordt."
"Ik zie ertegenop om ooit nog een operatie te krijgen. Ik rij dan liever een eindje verder voor een goed ziekenhuis"
Sophie maakt zich weleens zorgen over de toekomst. "Ik hou mijn hart vast. Ik zie ertegenop om ooit nog een operatie te krijgen. Als het nodig is, ga ik wel naar het ziekenhuis, maar ik ben bang om een ziekenhuisbacterie op te lopen of weer een ontsteking te krijgen. Dat is heel gevaarlijk."
Ze kijkt daarom ook naar welk ziekenhuis ze gaat, als het onverhoopt toch nodig is. "Ik rij liever een eindje verder voor een goed ziekenhuis. Maar ik pas op met wat ik doe, dus ik hoop dat het nooit meer nodig is."