Afghaanse tolk krijgt geen asiel

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
© ANPAfghaanse tolk krijgt geen asiel
Asielverzoek Afghaanse tolk

Een Afghaanse tolk die voor de Nederlandse missie in Afghanistan heeft gewerkt, krijgt geen asiel in Nederland.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) ziet geen reden om de man in Nederland te laten blijven, blijkt uit zijn antwoord op Kamervragen van D66.

ZIE OOK: Afghaanse tolken klagen over Defensie

De man had eerder in Noorwegen asiel aangevraagd omdat hij in Afghanistan gevaar zou lopen vanwege zijn eerdere vertaalwerkzaamheden. De Noren hadden zijn verzoek na een procedure van twee jaar afgewezen, waarna de tolk het in Duitsland en daarna in Nederland nog eens probeerde, meldt Teeven. Volgens Europese afspraken mag een asielzoeker alleen in één Europees land een verzoek indienen. 

Geen bijzondere individuele omstandigheden 
Teeven stelt dat er bij de tolk geen bijzondere individuele omstandigheden zijn om van deze regel af te wijken. Ook het enkele feit dat hij enige tijd voor Nederland had gewerkt, is onvoldoende om de aanvraag opnieuw in behandeling te nemen, schrijft Teeven. Hij vertrouwt erop dat de Noren zijn asielrelaas op een juiste manier hebben beoordeeld.

De advocaat van de tolk beklaagde zich erover dat Nederland het asielrelaas niet eens inhoudelijk wilde behandelen. Maar Teeven gaat ervan uit dat een procedure in Nederland tot dezelfde uitkomst als die in Noorwegen had geleid.