Ook veel mis met veiligheidskeurmerken springkussens

Een certificaat van goedkeuring zou moeten aangeven of een springkussen veilig is of niet. Zou moeten. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws ontdekte dat er volop gesjoemeld wordt met deze certificaten.
Op papier is het zo geregeld dat ouders hun kinderen zorgeloos op een springkussen kunnen laten spelen. Volgens de wet moet ieder springkussen namelijk zijn goedgekeurd. Dat betekent dat moet worden vastgesteld dat kinderen er veilig op kunnen spelen. Pas dan krijgt een fabrikant een certificaat van goedkeuring en mag het kussen worden verhuurd of verkocht.
Zo’n keuring is verplicht. De kosten zijn voor de fabrikant.
5 ongevallen, 5 keer mis
Je zou dus zeggen: alle kussens met een certificaat zijn veilig. Maar dat is helaas niet zo. Bij de vijf springkussenongevallen die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws onder de loep nam, was iedere keer iets mis met de certificaten.
Een voorbeeld:
Op 24 juni breekt de 6-jarige Suze haar been op een groot kussen in aarbeienthema. We vragen bij de exploitant van de binnenspeeltuin het certificaat op met het logboek en de typeplaat die op het kussen zit.
Wat blijkt: het certificaat is negen jaar voor de productie afgegeven voor een springkussen met een klimtoren. Op het aarbeikussen waar Suze haar been op brak is echter geen klimtoren te bekennen.
Je zou zeggen, misschien is er per ongeluk een verkeerd certificaat bij het kussen geleverd. Maar dat is moeilijk vol te houden. Het serienummer van dit verkeerde certificaat is namelijk wel gewoon op het logboek van dit kussen bijgeschreven. Het is dus geen toeval.
Volg je het nog? De inspecteur van de NVWA die de papieren inspecteerde zag het gesjoemel in ieder geval over het hoofd. Niet gek dus, als je dit als gewone consument of ouder ook niet zomaar doorziet.
Ontdek hier zelf de verschillen tussen logboek, certificaat en typeplaat (pdf).
Gebruik gezond verstand
Je moet dus niet blind op certificaten vertrouwen. Het enige wat je zelf kan doen is je gezonde verstand gebruiken en goed opletten als je kind op een kussen speelt of als je zelf zo’n kussen huurt.
Zorg bijvoorbeeld dat het kussen stevig is vast zit in de grond en niet weg kan waaien of omvallen als er meerdere kinderen op spelen. Check de ondergrond waarop het kussen staat. Zorg dat er bijvoorbeeld kussen of matten op de grond liggen als een kussen op straat staat. Of zorg in ieder geval dat kinderen niet over de hoge randen van het kussen kunnen klimmen.
En houd toezicht. Want kinderen doen nu eenmaal onverwachte dingen.