Rotterdamse schoolmoord

Humeyra (16) wilde vluchten naar Turkije uit angst voor ex Bekir E.

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHumeyra (16) wilde vluchten naar Turkije uit angst voor ex Bekir E.
RTL

Vijftien maanden lang werd de 16-jarige Humeyra geterroriseerd door haar ex Bekir E. Tot die noodlottige dag van 18 december. Terwijl haar vader zijn dochter opwachtte voor school, werd Humeyra doodgeschoten. Voor het eerst doet haar familie hun verhaal.

In het AD vertellen ze dat Bekir E., de ex van Humeyra, ondanks verschillende aangiften en veroordelingen maar niet werd opgepakt. De dreiging was zo ernstig dat Humeyra in de zomer van 2018 uit angst voor haar ex naar Turkije wilde vluchten.

Doodsbedreigingen

Voor het drama op 18 december bracht haar vader haar al maandenlang naar school en haalde hij haar ook weer op. De tiener van het Rotterdam Design College ging nergens meer alleen naartoe, door de constante stroom aan doodsbedreigingen die ze van Bekir E. kreeg.

Volgens Humeyra's twee oudere zussen was de verhouding tussen Humeyra en haar ex meer een 'loverboyachtige' situatie, dan een relatie. Humeyra dacht dat Bekir E. veel jonger was dan 30 en hij pakte haar in met dure cadeaus. Tijdens een reguliere politiecontrole werden de twee aangehouden en ontdekte Humeyra dat Bekir al 30 was, ze schrok en verbrak daarop al het contact.

'Familie doodgeschoten Humeyra overweegt stappen tegen politie'
Lees ook

'Familie doodgeschoten Humeyra overweegt stappen tegen politie'

Mishandeling

Daarna volgden de bedreigingen. Bekir dwong Humeyra met hem om te gaan, anders zou hij haar familie vermoorden. Op 6 mei haalde hij Humeyra op bij haar bijbaantje in een restaurant en mishandelde hij haar, vertellen haar zussen in het AD. Humeyra kwam thuis met blauwe plekken en een gebroken tand. De familie deed aangifte.

Ondertussen stalkte Bekir de familie op sociale media en met telefoontjes. "Er werd tig keer per dag anoniem gebeld", vertelt een zus. "Scheldpartijen, bedreigingen…" Humeyra mocht van de politie geen ander telefoonnummer nemen, want alle gesprekken moesten opgenomen worden als bewijsmateriaal.

Contactverbod

Op 16 augustus werd Bekir veroordeeld tot zes weken cel vanwege de mishandeling in mei. Daarnaast mocht hij twee jaar lang geen enkel contact meer opnemen met Humeyra. De familie was opgelucht, totdat bleek dat Bekir helemaal niet vastzat. Daarnaast werd het contactverbod aan alle kanten geschonden.

Toen Humeyra een foto van Bekir kreeg waarop hij twee pistolen vasthield, duurde het weken voordat ze daarmee naar de politie stapte. "Ze dacht: het zal wel weer geen bewijs zijn", zegt haar familie. "Ze begon de moed al te verliezen."

Op 18 december, de dag van de moord, werd Humeyra opgehaald door haar vader met het idee door te rijden naar het bureau om aangifte te doen. Maar toen was het al te laat.

Op de schouders van haar vader werd ze naar het graf gebracht.
Lees meer over
Politie in NederlandDoodStalkingMisdrijfMoordMoordzaakRotterdam