Arbeidsongeschiktheid

325.000 mensen in de WIA – hoe werkt die wet?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Bart Maat325.000 mensen in de WIA – hoe werkt die wet?
RTL

Honderdduizenden Nederlanders zijn arbeidsongeschikt. De meesten van hen krijgen een uitkering vanuit de WIA. Wat is deze wet, hoeveel mensen komen er in de WIA te zitten en wanneer krijg je een uitkering?

Wat is de WIA?

De WIA heet voluit de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Deze wet is eind 2005 ingevoerd als opvolger van de WAO. De WIA bepaalt de uitkeringen voor mensen die arbeidsongeschikt raken. Het is een werknemersverzekering. Werkgevers betalen daaraan mee. Een deel van deze premie kunnen werkgevers inhouden op het loon van hun werknemers.

De WIA bestaat uit twee regelingen, de WGA en de IVA. De WGA is voor werknemers die nog wel gedeeltelijk kunnen werken. Wie helemaal niet meer kan werken, komt in de IVA.

Hoeveel mensen zitten er in de WIA?

Sinds de invoering van de WIA komen nieuwe arbeidsongeschikten in de nieuwe wet terecht. Dat zijn er steeds meer. In 2019 krijgen 326.000 mensen een uitkering vanuit de WIA. Bijna 40 procent van hen heeft een IVA-uitkering.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Er komen ook steeds meer nieuwe mensen in de WIA terecht. Dit jaar zijn dat er 43.000. Daar staat tegenover dat er 18.700 mensen weer uit de WIA gaan, bijvoorbeeld omdat ze weer aan het werk gaan, of omdat ze de pensioenleeftijd bereiken.

Er zijn ook mensen die eerst in de WGA zitten, en daarna alsnog helemaal afgekeurd worden, zodat ze doorstromen naar de IVA. Dat gebeurt dit jaar bij ruim 11.000 mensen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Er zijn ook nog arbeidsongeschikte werknemers die onder een andere wet vallen. Bijvoorbeeld de oude WAO, of de Wajong, voor mensen die jong arbeidsongeschikt raakten.

In totaal zijn 816.000 Nederlanders geheel of deels arbeidsongeschikt.

Hoeveel kost de WIA?

De WIA kost dit jaar 5,8 miljard euro. Die kosten stijgen, doordat er meer mensen in de WIA komen: in 2017 kostte de wet nog 4,5 miljard euro.

Hoe hoog is de WIA-uitkering?

Dat verschilt per persoon en is onder andere gebaseerd op wat je verdiende voordat je arbeidsongeschikt werd. Een IVA-uitkering is 75 procent van het laatste salaris, tot aan je pensioen.

De hoogte van een WGA-uitkering hangt af van je arbeidsverleden en van hoeveel je nog wel kunt werken.

Voor beide regelingen geldt een maximumbedrag van 4660 euro per maand. De gemiddelde IVA-uitkering is 23.400 euro per jaar, in de WGA is dat 21.480 euro.

Wanneer krijg je een WIA-uitkering?

Als je als werknemer langer dan twee jaar ziek bent, krijg je geen geld meer van je werkgever. Ook de ziektewet stopt na twee jaar. Als je bijna twee jaar ziek bent, krijg je daarom een brief van het UWV dat je een WIA kunt aanvragen.

Een voorwaarde van de WIA is dat je wel hebt geprobeerd te re-integreren. Als je daaraan voldoet, moet je op gesprek komen bij een verzekeringsarts. Die bepaalt of je nog in staat bent om te werken en of er kans is op herstel.

Als je helemaal niet meer kunt werken, en dat in de toekomst waarschijnlijk ook niet meer gaat kunnen, krijg je een IVA-uitkering.

Als je nog wel deels kunt werken, krijg je ook nog een gesprek met een arbeidsdeskundige. Die kijkt wat je nog wel zou kunnen doen en wat je daarmee kunt verdienen. Is dat minder dan 65 procent van je laatste loon, dan krijg je een WGA-uitkering.