Broeikaseffect

Stoppen met vlees en een stukje bos kopen: zo help je de Amazone

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPStoppen met vlees en een stukje bos kopen: zo help je de Amazone
RTL

Duizenden hectares van het Braziliaanse regenwoud staan in brand. Dat is erg, want de Amazone is het rijkste gebied van biodiversiteit en planten- en diersoorten, dat gaat nu grotendeels verloren. Daarnaast gaat er veel koolstof de lucht in, wat ongezond is voor de mens en een broeikaseffect in de hand werkt. Dit is wat je hiertegen kunt doen.

Een groot deel van de branden is aangestoken door boeren, om het land te gebruiken voor de landbouw, mijnbouwers en houthandelaren. Je kunt natuurlijk geld doneren, via de doneeractie die het WNF heeft opgestart. Maar je kunt ook op andere manieren te hulp schieten.

Noodkreet uit brandend Amazonewoud: 'Dit dreigt allemaal te verdwijnen'
Lees ook

Noodkreet uit brandend Amazonewoud: 'Dit dreigt allemaal te verdwijnen'

Geen vlees

Rik Leemans, hoogleraar milieusysteemanalyse aan de Wageningen Universiteit, legt uit hoe je dit kunt doen. "Geen of in elk geval minder vlees en sojaproducten eten, kan helpen", zegt hij. "Een groot deel van de grond wordt namelijk gebruikt om runderen te houden en soja te verbouwen. President Bolsonaro heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan en hij verleent meer vergunningen aan de mijnindustrie. Daardoor neemt de ontbossing verder toe. Bomen worden door boeren in de brand gestoken, om snel van het hout af te zijn. Er komt daardoor veel CO2 vrij in de atmosfeer en dat is verontrustend." 

"Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat soja lokaal geproduceerd wordt in Nederland", zegt Leemans. "Dat wil minister Carola Schouten ook. Door de vraag naar soja en vlees te verminderen, zal de druk op ontbossing afnemen."

Veel fabrikanten van sojaproducten gebruiken überhaupt geen soja uit de Amazone. Zo haalt de plantaardige zuivelproducent Alpro hun soja uit Europa en Canada. De soja voor bijvoorbeeld vleesvervangers is volgens het Voedingscentrum meestal duurzaam geteeld en eveneens afkomstig uit Europa of Canada.

Er leven velen planten- en dierensoorten en ook de lokale bevolking wordt weggejaagd.

Stukje bos kopen

Wat je ook kunt doen, is een stukje bos kopen. "Energieaanbieder Green Choice heeft bijvoorbeeld een project", zegt Leemans. "Zij laten hun klanten per jaar een bedrag betalen om bos te kopen en dat beheren ze goed. Dit zijn de zogeheten Redplus-initiatieven. Een aantal bedrijven probeert op die manier bij te dragen aan het neutraliseren van de CO2-uitstoot."

"De meeste palmolie komt uit Indonesië en de Filipijnen, waar moerasgronden worden drooggelegd", vervolgt Leemans. "Dat is heel slecht voor de biodiversiteit. Een klein gedeelte van de palmolie komt ook uit Brazilië." Palmolie mijden is dus ook een goed idee, alleen volgens de hoogleraar 'ontiegelijk moeilijk'. "Het zit in veel etenswaren en bijna alle cosmeticamiddelen. Gelukkig is er ook duurzame palmolie, waar Unilever nu bijvoorbeeld op overgestapt is."

Voetafdruk

Door de bosbranden in het Amazonegebied staat een handelsdeal tussen de EU en Zuid-Amerika op losse schroeven, maar volgens Leemans is het niet slim om deze overeenkomsten te gebruiken tegen het beleid van de president. "Zodra je boycots krijgt, stop je ook de dialoog. Dan span je het paard achter de wagen."

Volgens de hoogleraar is het vooral van belang dat we onze ecologische voetafdruk verkleinen. "Onze voetafdruk is nog vele malen groter dan die van de gemiddelde Braziliaan. Door die te verkleinen, oefenen we minder druk uit op de tropische regenwouden. Eet dus lokaal, vlieg zo min mogelijk, stop met vlees eten, enzovoorts."

Sociale media

Veel influencers sprongen de afgelopen dagen ook in de bres voor de Amazone. Met de hashtag #PrayForTheAmazon werd er aandacht voor de branden gevraagd. Via sociale media bewustzijn creëren over wat voor leed de branden aanrichten, is een goed idee, vindt sociale media-expert Corinne Keijzer. "Facebook, Twitter en Instagram zijn daarvoor geschikte kanalen, omdat daar vooral de doelgroep zit die wil doneren."

Volgens Keijzer is het belangrijk vooral informatief te zijn in de post. "Wat betekenen de branden? Spreek mensen direct aan. Je moet ze overtuigen en het persoonlijk maken. Zeg bijvoorbeeld: straks kunnen jouw kinderen niet meer ademen. Zet je post op openbaar en vraag mensen om het bericht zo veel mogelijk te delen. Zo bereik je de meeste mensen."

Lees meer over
Jair BolsonaroBosbrand AmazoneNatuur & MilieuNatuurrampCO2-uitstootKlimaatKlimaatveranderingVleesBrazilië