Ouders furieus

Belastingdienst haalt eigen deadline niet: gedupeerden krijgen dossiers later

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBelastingdienst haalt eigen deadline niet: gedupeerden krijgen dossiers later
RTL

Meerdere ouders die vandaag hun dossier met betrekking tot de toeslagenaffaire dachten te krijgen, kwamen bedrogen uit. "Deze termijn bleek onvoldoende realistisch", schrijft minister Wopke Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoekstra: "Duidelijk is dat de eerdere verstrekking van dossiers aan ouders hun vragen onvoldoende beantwoordde en ik wil daaruit lessen trekken. Dit moet deze keer anders. Dit kost meer tijd, mede gezien de omvang van de verzoeken en de stand van de informatiehuishouding van Belastingdienst/Toeslagen."

Snel

Bij eerdere verstrekking van dossiers waren grote delen zwart gelakt. Daar kwam toen veel ophef over. Uiteindelijk vertrok staatssecretaris Menno Snel door de toeslagenaffaire.

Snel: ophef over zwartmaken dossiers begrijpelijk, maar het moest
Lees ook

Snel: ophef over zwartmaken dossiers begrijpelijk, maar het moest

Op sociale media reageren sommige ouders furieus. "Zelf maar gebeld met de Belastingdienst hoe laat m’n dossier zou komen. En je raadt het nooit: het komt niet. En ze waren vergeten af te bellen. Dit is te onbeschoft voor woorden hoe ze met ons om blijven gaan", schrijft Janet.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

1 maart, of volgende week

Hoekstra noemde in zijn brief wel een nieuwe datum, namelijk 1 maart, maar volgens hem kunnen sommige ouders volgende week hun dossier al verwachten. Dat gaat om 13 ouders die op 12 november een verzoek tot inzage hebben gedaan. "Dit komt omdat er voor hen een individuele aanleiding was voor een onderzoek en er daarom geen of weinig persoonsinformatie van derden in voorkomt."

Snel had het vertrouwen van de Tweede Kamer verloren.

Negen andere ouders zullen langer geduld moeten hebben. "Dit betreft zeer omvangrijke dossiers die meer tijd vergen, juist om ouders behulpzaam te zijn en hen het gewenste inzicht te verschaffen. De Belastingdienst/Toeslagen streeft ernaar om voor 1 maart, en waar mogelijk aanzienlijk eerder, deze ouders inzicht te kunnen geven in hun dossiers."

160 anderen

Maar dan zijn er nog ongeveer 160 verzoeken van ouders tot inzage van dossiers. Hoekstra: "Ook de afhandeling van deze verzoeken tot inzage zullen met urgentie worden behandeld."

Lees meer over
Wopke HoekstraMenno SnelToeslagenaffaire BelastingdienstNederland