Corona in het dichtstbevolkte stukje land ter wereld: 'Voelt als het einde van de wereld'

Het coronavirus is nu ook op een van de dichtsbevolkte plekken ter wereld opgedoken: de Palestijnse Gazastrook. Daar leven twee miljoen mensen in een gebied dat twee keer zo groot is als waddeneiland Texel. Ze waren er al bang voor, en nu het zo ver is voelt het 'als het einde van de wereld', zegt een inwoonster van Gaza.
Het is in het Midden-Oosten het nachtmerriescenario. Dat het coronavirus doordringt tot plekken waar veel mensen bij elkaar zitten, en waar de gezondheidszorg slecht is, of zelfs afwezig. Denk aan een drukke stad als Caïro, de kapotgeschoten Syrische steden na jaren van oorlog, of de kampen met IS'ers in Syrië en Irak. En nu zijn de eerste besmettingen vastgesteld in de Gazastrook.

Hoge koorts
Het virus is in Gaza vastgesteld bij twee Palestijnense mannen van rond de dertig. Ze hebben het opgelopen tijdens een bezoek aan Pakistan, en zijn zaterdagavond via Egypte teruggereisd. Ze hadden hoge koorts en een droge hoest. De autoriteiten in Gaza hebben de mannen meteen in quarantaine geplaatst, en ook de mensen met wie ze in aanraking zijn gekomen. "Goddank was de cirkel met mensen met wie ze contact hadden niet groot", zegt een woordvoerder van de regering.

De Gazastrook is behalve drukbevolkt ook nog eens extra kwetsbaar. De Hamas-beweging is er aan de macht, en die verkeert continu op voet van oorlog met Israël. Dat land houdt daarom de Gazastrook al bijna dertien jaar afgesloten van de buitenwereld, met als gevolg dat de economie er volledig in duigen ligt, en de gezondheidszorg van een heel laag niveau is. Elektriciteit is er maar een paar uur per dag.
Onleefbaar
Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens zegt: "Gaza is zonder twijfel de meest depressieve plek waar ik ooit ben geweest. Het is er onleefbaar. De VN waarschuwde daar ook al jaren geleden voor. In 2020 zou Gaza onleefbaar zijn geworden. Het is stilletjes 2020 geworden, en de situatie is er alleen maar slechter op geworden."

In Gaza wonen gemiddeld 4000 mensen per vierkante kilometer. In ons land zijn dat er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 504. Koens: "Mensen wonen bijzonder dicht op elkaar. Hele families in kleine woningen of zelfgebouwde huizen in vluchtelingenkampen. De medische zorg is er beroerd. Vaak ontbreekt het aan basale zorg en de hygiëne is er slecht. Dat maakt het allemaal extra vatbaar voor corona."

De leiders van Hamas zijn zich bewust van de kwetsbaarheid van hun inwoners, en hebben afgelopen weken al de restaurants, café's en andere plekken waar mensen bijeenkomen gesloten. Zelfs het vrijdaggebed bij de moskeeën is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Op verschillende plekken zijn ruimtes ingericht waar besmette bewoners in quarantaine kunnen.
Social distancing
Het zal moeilijk worden om het virus te beteugelen, denkt Olaf Koens: "Omdat twee miljoen mensen opeengepakt zitten in wat de facto 's werelds grootste openluchtgevangenis is, is social distancing er zo goed als onmogelijk."
Het nieuws dat het coronavirus is vastgesteld bij twee inwoners is hard aangekomen in de Gazastrook. Tegen Aljazeera zegt een vrouw: "Het voelt als het einde van de wereld. Ik ben erg bang voor mijn kinderen en heb ze verboden naar buiten te gaan." Een arts maakt zich grote zorgen: "Deze pandemie wordt een enorme uitdaging. Als de grootste en machtigste landen ter wereld hier al mee worstelen, hoe moeten wij in Gaza het dan weerstaan?"
