Vaccinatieprogramma hervat

Moeder bezorgd: waarom geen mondkapje bij vaccineren kind?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMoeder bezorgd: waarom geen mondkapje bij vaccineren kind?
RTL

Kinderen krijgen weer vaccinaties van de GGD. Die heeft het vaccinatieprogramma voor onder andere meningokokken hervat. Maar hoe zit het met de coronamaatregelen? "Degene die prikt, kan geen afstand houden."

De zoon van Lisette mocht vandaag in Oosterhout langskomen voor een vaccinatie. Eerder was die uitgesteld in verband met het coronavirus. Moeder Lisette heeft COPD en hoort daardoor bij een risicogroep. Ze besloot het zekere voor het onzekere te nemen en informeerde vooraf bij haar GGD naar de maatregelen die genomen worden tijdens het vaccineren.

Geen 1,5 meter afstand

"Mij werd verteld dat er maar twee kinderen per kwartier mochten komen en dat elk kind maar één ouder mag meenemen", zegt ze. Daarnaast houden de medewerkers van de GGD zo veel mogelijk afstand. Er is alleen één uitzondering: degene die de prik geeft. Die persoon kan simpelweg geen 1,5 meter afstand houden. "Dus vroeg ik: draagt die persoon dan een mondkapje?", zegt Lisette. Ze kreeg te horen dat dit niet zo was en kwam voor een dilemma te staan: gaan of niet gaan?

In andere landen moeten mensen mondkapjes dragen, waarom hier niet?
Lees ook

In andere landen moeten mensen mondkapjes dragen, waarom hier niet?

De GGD laat weten dat het geen landelijk beleid is om mondkapjes te dragen tijdens het geven van vaccinaties. "Maar alleen gezond personeel mag komen prikken en we roepen ook alleen gezonde mensen op om te komen. Als er mensen langskomen die niet gezond zijn, worden ze weer weggestuurd", zegt een woordvoerder. 

Afzetlint

Toch zat het moeder Lisette niet lekker. "Die GGD-medewerker zal maar besmet zijn met het coronavirus, maar geen symptomen hebben. Die ziet dan de hele dag door kinderen en heeft binnen no-time een heel dorp besmet." 

Ze besloot om op aanraden van een huisarts zélf een mondkapje te dragen naar de afspraak en gaf er ook haar zoon één. Eenmaal ter plekke hing er een afzetlint en moest ze afstand houden om een formulier in te leveren. "Alles was netjes geregeld, maar vervolgens zat de mevrouw die ging prikken wel met haar neus bovenop mijn kind. Het is toch niet zoveel moeite om die persoon een mondkapje op te doen?"

Geen richtlijn

Maar het dragen van een mondkapje bij het geven van vaccinaties aan kinderen valt niet binnen de richtlijnen van het RIVM. "Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en in het bijzonder mondneusmaskers wordt buiten het ziekenhuis alleen geadviseerd in de verpleeghuiszorg, huisartsenzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg waar lichamelijk ernstig zieke of zeer kwetsbare personen worden behandeld of verpleegd", schrijft het RIVM in de richtlijnen.

Volgens het RIVM zijn er vervolgens in de verpleeghuiszorg, huisartsenzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg twee situaties waarin het dragen van een mondkapje nodig is. Ter bescherming van een medewerker wanneer een patiënt ervan wordt verdacht besmet te zijn, en andersom. Lisette hoopt met haar kritiek de discussie aan te zwengelen over de vraag of dat afdoende is.

Je ziet ze overal op plekken waar het coronavirus de kop op steekt: mondkapjes. Maar wanneer moet je er één dragen en hoe draag je hem correct? Verslaggever Britta Sanders laat het zien.
Lees meer over
GGDRIVMCoronavirusCovid-19MeningokokkenVaccinatieOuderschapKind