'Big business'

Kappers knippen illegaal door: 'Mensen willen gewoon dat hun haar goed zit'

Door Laura Veneman··Aangepast:
© ANPKappers knippen illegaal door: 'Mensen willen gewoon dat hun haar goed zit'
RTL

Kappers mogen al weken niet meer knippen, maar toch lopen er nog veel mannen en vrouwen met een perfecte coupe over straat. Hoe dat kan? Simpel, veel kappers zijn het illegale circuit ingedoken. Van een gebrek aan klanten is geen sprake, het is 'big business' nu.

RTL Nieuws sprak met meerdere kappers die ondanks het verbod op hun werkzaamheden tot in ieder geval 20 mei toch klanten blijven knippen. Ze bieden hun diensten aan op Facebook of Marktplaats, maar worden vaak ook gewoon zelf gebeld door klanten die per se geknipt willen worden.

De kappers zijn bang om ontdekt te worden en daarmee een boete te riskeren. De namen van deze kappers in dit artikel zijn daarom niet hun echte namen.

Als je haar maar goed zit – maar hoe krijgt premier Rutte dat voor elkaar?
Lees ook

Als je haar maar goed zit – maar hoe krijgt premier Rutte dat voor elkaar?

Een van de kappers die we spraken, is Ben. Na het aankondigen van de coronamaatregelen plakte hij een briefje op de ruit van zijn salon dat klanten hem konden bereiken. "Veel mensen belden of ik ze niet kon knippen", zegt hij. "Ze vertelden dan dat ze zelf helemaal gezond waren."

Handschoenen en mondkapje

De eerste weken van de coronamaatregelen ging Ben dan ook naar een aantal klanten toe voor een knipbeurt. "Ik stond achter of naast de klant, niet ervoor en bovendien had ik een mondkapje op." Inmiddels is hij gestopt, omdat zijn partner er niet achter stond.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Veel telefoontjes

Kapper Mehmed knipt nog wel, ongeveer drie mensen per week. Hij gaat naar ze toe en draagt dan een mondkapje en handschoenen.

Bang om besmet te raken of een ander te besmetten is hij niet. "Ik vraag van tevoren of de klant gezond is en of er iemand in de familie ziek is. Als dat niet zo is, ben ik niet zo bang en ga ik er naartoe." Hij kreeg ontzettend veel telefoontjes van mensen die geknipt willen worden. "Ze willen gewoon dat hun haar goed zit"

Kappersbond ziet de problemen

Kappersbond ANKO begrijpt de wanhoop bij veel kappers. "Er zijn veel kappers die geen reserves hebben. De verleiding is dan groot om toch wat bij te verdienen." Toch is het risico voor de illegale kappers groot: een boete van 4000 euro voor de kapper en 400 euro voor de klant.

De bond krijgt veel signalen over illegale kappers. Om hoeveel kappers het precies gaat, is niet bekend. "We zijn als branche heel duidelijk: het mag gewoon niet, ook niet bij je thuis."

Als het niet voor conflict thuis zou zorgen, zou Ben wel doorknippen. "Drie klanten in de week is toch weer een flinke tas boodschappen", zegt hij. "Je hebt wel een buffer opgebouwd, maar op een gegeven moment bereik je de bodem en moet je aan je pensioenpotje gaan beginnen. Dat wilde ik uitstellen."

Deze kappers werden betrapt terwijl ze hun werkzaamheden uitvoerden:

  • Vrijdag 27 maart: een kapperszaak in Tegelen werd per direct gesloten omdat er stiekem toch nog mensen werden geknipt. De klanten kwamen via de achterdeur naar binnen.
  • Vrijdag 3 april: de politie trad op in een kapsalon in Arnhem-Zuid. Zij waren ondanks de verplichte sluiting toch nog gewoon open.
  • Zondag 5 april: een kapper in de gemeente Rheden werd betrapt terwijl hij stiekem een klant knipte.
  • Donderdag 9 april: in de gemeente Venlo werden een illegale kapper en een klant beboet. Ze waren verstopt in een garagebox.
  • Vrijdag 17: een kapper en een klant werden beboet in Winschoten.

'Vanaf volgende week knip ik weer'

Kapster Lisa is vastberaden om vanaf volgende week weer mensen te knippen. Ze ging er vanuit dat kappers binnenkort wel weer aan het werk mochten.

De verlenging van de coronamaatregelen viel haar dan ook behoorlijk tegen. "Ik knip al zes weken niet meer en daar komen nu nog eens vier weken bij. Dat is niet haalbaar. Waarom mogen tandartsen wel werken met een mondkapje op en wij niet? Ik heb drie monden te vullen."

Toen de maatregel om 1,5 meter afstand te houden eind maart werd aangekondigd, spraken we met kapper Peter. Hij moest noodgedwongen zijn salon sluiten.

Tot nu toe verdiende Lisa haar geld met het verkopen van verfpakketjes waarmee klanten thuis hun haar kunnen verven, maar dat is aan inkomsten alleen niet genoeg.

Ze wacht deze week nog af, omdat ze misschien meer hoort over haar uitkering, maar als ze die niet krijgt, gaat ze volgende week weer aan het werk. Er staan al negentig klanten op een wachtlijst.

'Mannen zijn ijdel'

Volgens Lisa zijn het vooral de mannen die niet op een knipbeurt willen wachten. "Die gaan normaal elke twee weken en zijn veel te ijdel. Ik sprak een collega die mannen knipt. Hij doet normaal 20 klanten op een dag en doet er nu met gemak 30 en dan krijgt hij er nog meer geld voor ook. Het is big business."

Bang om verklikt te worden is Lisa niet, ze heeft al een plan bedacht voor als ze haar werk weer oppakt volgende week. "Ik knip alleen mensen die niet in mijn stad wonen, maar in de dorpen eromheen. Ik heb een auto met reclame dus ik ga er zelf niet heen, maar mensen moeten me ophalen. Als ik dan in een familie vier personen kan doen, dan kom ik tenminste weer rond."

Lees meer over
KapperCovid-19CoronavirusCriminaliteit