Draaiboek noodsituatie

Artsen komen met nieuw draaiboek: voor wie is plek op de ic bij tweede coronagolf?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Robin UtrechtArtsen komen met nieuw draaiboek: voor wie is plek op de ic bij tweede coronagolf?
RTL

Als er een tweede corona-uitbraak komt en de intensive care-afdelingen overvol raken, ligt vanaf nu een draaiboek klaar voor artsen om af te wegen wie voorrang krijgt voor een bed op de ic.

Op dit moment liggen er 78 mensen met het coronavirus op ic's. Dat zijn er negen minder dan gisteren. Er is nu ruimte genoeg in ziekenhuizen.

Toch hebben Artsenfederatie KNMG en de Federatie Medisch Specialisten vast gewerkt aan een draaiboek voor als het aantal besmettingen weer drastisch stijgt en de ic's geen plek meer hebben voor alle patiënten.

Als de maatregelen worden versoepeld, komt er dan een tweede golf?
Lees ook

Als de maatregelen worden versoepeld, komt er dan een tweede golf?

Het is niet zo dat bij een tweede golf meteen wordt overgegaan op de selectie zoals die beschreven staat in het draaiboek. Eerst wordt er nog medisch geselecteerd en worden patiënten opnieuw beoordeeld.

Pas als de druk op de ic's zó groot wordt dat niet langer op basis van medische overwegingen een onderscheid gemaakt kan worden tussen wie wel en wie geen ic-bed nodig heeft, gaan artsen over op het draaiboek en komt er selectie op basis van niet-medische overwegingen. 

1. Kort verblijf krijgt voorrang

Dat wil zeggen dat er een rangorde komt van wie het eerst recht heeft op een bed. De patiënten van wie verwacht wordt dat ze minder lang op de ic zullen blijven, krijgen voorrang. Op die manier worden meer patiënten geholpen en dus meer levens gered, redeneren de artsen.

2. Zorgpersoneel eerst

Vervolgens krijgen mensen voorrang die werken in de zorg en het coronavirus hebben opgelopen. Een voorwaarde hierbij is dat zij door hun werk veel risicovol contact gehad moeten hebben met Covid-19-patiënten. Daarnaast moet het voor hen niet mogelijk geweest zijn om zichzelf voldoende te beschermen. 

De scholen zijn weer open en we kunnen weer naar het terras. Door die nieuwe vrijheden zou er zomaar een tweede piek aan besmettingen kunnen komen, vrezen deskundigen.

3. Jong voor oud

Als er dan nog niet genoeg plekken zijn, schrijft het draaiboek voor dat jongere mensen voor oudere mensen gaan. Het idee achter de leeftijdsselectie is dat oudere generaties al langer gebruik hebben gemaakt van het zorgstelsel dan jongere generaties, omdat ze al meerdere fases van hun leven hebben kunnen doorlopen.

De Tweede Kamer en het kabinet willen niet dat leeftijd een rol speelt in de keuze van artsen. Minister Hugo de Jonge verzekerde de Kamer eerder dat hij dat desnoods zou verbieden.

4. Loting

Als laatste optie wordt loting genoemd. Als patiënten tegelijk binnenkomen, wordt geloot. Komen patiënten na elkaar, dan geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Minister Martin van Rijn.© ANP
Minister Martin van Rijn.

Moeite met leeftijdsselectie

Minister Martin van Rijn van Medische Zorg heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat er 'vele nuttige en zeer bruikbare elementen' in het draaiboek staan, maar dat hij zich 'niet kan vinden in een triage waarin leeftijd, los van medisch inhoudelijke overwegingen, een rol speelt'. 

"Hoewel ik geen enkele twijfel heb aan de oprecht goede intenties, ben ik van mening dat hiermee een onderscheid uitsluitend op basis van leeftijd wordt gemaakt en dat kan ik niet ondersteunen. Voor mij, voor dit kabinet, is elk leven gelijkwaardig en als een oudere patiënt op medische gronden evenveel herstelkansen heeft als een jongere patiënt, kan hem of haar geen aanspraak op levensreddende zorg worden ontzegd."

KNO-arts en voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten Peter Paul van Benthem hoopt dat het draaiboek nooit nodig zal zijn, 'maar we kunnen dat helaas ook niet uitsluiten'. "Er wordt met man en macht gewerkt om te waarborgen dat onze gezondheidszorg de coronapandemie aankan."

Het draaiboek is nog niet definitief. De komende tijd wordt het voorgelegd aan artsenkoepels. 

Lees meer over
Martin van RijnIntensive CareCoronavirusCovid-19