Wie betaalt de zorg als je corona krijgt in het buitenland?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsWie betaalt de zorg als je corona krijgt in het buitenland?
Corona-update, stel je vraag

We mogen weer op vakantie, maar wat als je besmet raakt met het coronavirus in het buitenland? Worden de kosten voor een eventuele behandeling dan gedekt door je zorgverzekeraar? En maakt het nog uit wat de kleurcode van het land is waar je bent?

Deze vraag stuurden Yusuf, Thessa en Mireille in voor de 125ste corona-update. Elke dag behandelen we één vraag van onze lezers. Zelf een vraag insturen? Dat kan in de tool hieronder.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Als je merkt dat je tijdens je verblijf in het buitenland last krijgt van coronaverschijnselen, kun je je bij de lokale gezondheidsautoriteiten melden voor een test. Zij verwijzen je dan door naar een arts, mocht de uitslag positief zijn. Als blijkt dat je corona hebt, moet je samen met je andere reisgenoten in quarantaine. Daar schreven we eerder dit artikel over.

Kosten voor een behandeling

Maar wat als je zo ziek wordt, dat je opgenomen moet worden in het ziekenhuis? Dekt je zorgverzekering dat dan wel? In principe wel, zegt Maaike Grevelink, woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland. "De basisverzekering die je in Nederland hebt afgesloten is wereldwijd dekkend. Het maakt voor je verzekeraar niet uit in welk land je gebruikmaakt van de zorg. In het basispakket zitten ook acute zorg en ziekenhuisopnames. Dus als jij door het coronavirus acuut opgenomen moet worden, is dat gedekt."

Reisadvies in Spanje tóch van geel naar oranje, wat nu?
Lees ook

Reisadvies in Spanje tóch van geel naar oranje, wat nu?

Hoeveel er wordt vergoed door je zorgverzekeraar, hangt af van hoe je verzekerd bent. "Nederlandse verzekeraars vergoeden zorg uit de basisverzekering tot het prijsniveau van de zorg in Nederland", zegt Grevers. Dat wil zeggen dat als een ziekenhuisopname in bijvoorbeeld Italië ongeveer evenveel kost als in Nederland, deze dus vergoed wordt.

Reisverzekering

Zit je in een land waar de zorg veel duurder is in Nederland, dan komt je reisverzekering om de hoek kijken. Zorgkosten die niet gedekt worden door je Nederlandse zorgverzekeraar, kun je namelijk laten dekken door je reisverzekering. Dat is niet verplicht. Hoeveel je moet betalen, hangt er dan dus maar net vanaf of je een reisverzekering hebt en zo ja, wat voor een. Repatriëring wordt nooit gedekt in je reisverzekering, behalve bij een medische noodsituatie.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In tegenstelling tot bij je zorgverzekering, maakt het voor je reisverzekering wél uit in welk land je bent. Ga je naar een gebied waar het reisadvies geel is, dan biedt je reisverzekering gewoon dekking. Ga je naar een gebied met een rood of oranje reisadvies, dan kan het zijn dat je reisverzekering niet geldt. Het kan natuurlijk ook nog dat je naar een land gaat met kleurcode geel en dat die code vervolgens verandert in oranje als je er al bent. Daar schreven we dit artikel over.

Verslaggever Laura Veneman vloog naar Kreta om te kijken hoe het nu is om op vakantie te zijn in coronatijd.

Dus concluderend: het basispakket van je zorgverzekering geldt ook gewoon in het buitenland. Daarin zitten acute zorg en ziekenhuisopnames, dus als je met het coronavirus direct opgenomen moet worden zal dit gedekt worden. Maak je extreem hoge kosten of heb je zorg nodig die niet gedekt wordt door de basisverzekering, dan ben je afhankelijk van een reisverzekering.

Reizen in coronatijd

Afstand houden, mondkapjes dragen en instructies bij het bezoek aan campings, terrassen, restaurants, hotels, attracties: elk land in Europa kent zijn eigen coronamaatregelen.

De ANWB heeft een uitgebreide Reiswijzer waarin per land wordt ingegaan op de specifieke maatregelen en beperkingen. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een soortgelijke pagina.

Lees meer over
corona-updateCoronavirusCovid-19VakantieToerisme