Nederland 'vol in de wind'

EU-top: nieuw voorstel met 'supernoodrem' voor premier Rutte

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
EU-top: nieuw voorstel met 'supernoodrem' voor premier Rutte
RTL

Europese regeringsleiders praten over een nieuw onderhandelingsvoorstel van EU-president Michel over de nieuwe EU-begroting en het miljardenpakket. Zo wordt gedeeltelijk tegemoetgekomen aan Nederlandse eisen, melden bronnen aan RTL Nieuws, maar het zou nog te vroeg zijn voor optimisme.

Op de tweede dag van de EU-top over de begroting en een herstelplan voor de coronacrisis is premier Mark Rutte vanochtend aangeschoven bij de belangrijkste landen voor vooroverleg. EU-president Charles Michel riep Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland bijeen om te zoeken naar een uitweg uit de patstelling die zich vrijdag aftekende. Daarna kwamen de leiders even bij elkaar in een plenaire sessie en nu wordt in afzonderlijke groepjes verder gepraat.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Alle ballen op Rutte

"Het was afgelopen nacht alle ballen op Rutte. Zijn hervormingseisen worden als belangrijkste obstakel gezien. In de Spaanse pers wordt Rutte 'El Doctor No' genoemd, het Duitse Der Spiegel spreekt over 'Mr. Nee Nee Nee'. Maar aan Nederlandse zijde is men niet onder de indruk van alle druk", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. 

“In Europa werd Rutte vaak gezien als een oliemannetje, op zoek naar een mogelijk geitenpaadje. Nu stelt Rutte zich hard op. Vroeger kon Nederland bij dit soort discussies achter de Britten schuilen. Nu, na de brexit, is dat niet meer mogelijk en staan we vol in de wind.”

Nieuwe voorstel: 'supernoodrem'

Michel heeft inmiddels een nieuw voorstel op tafel gelegd dat de onderhandelingen vlot moet trekken. Dat voorstel zou een 'supernoodrem' bevatten voor lidstaten die geen vertrouwen hebben in de hervormingsplannen die een land moet maken om subsidies uit het coronaherstelfonds te ontvangen. Of dat betekent dat Nederland straks in zijn eentje zo'n subsidie kan blokkeren, zoals Rutte eist, is nog onduidelijk.

Het herstelfonds van 750 miljard aan subsidies en leningen zou volgens het nieuwe voorstel niet langer voor twee derde uit subsidies bestaan, maar nog maar voor 450 miljard. Dat is een gebaar naar Nederland en de andere 'zuinige' landen, die liever geen subsidies verstrekken en überhaupt vinden dat het wel wat minder kan. Ruttes drie zuinige bondgenoten zouden bovendien een hogere korting op hun EU-afdracht krijgen, maar dat geldt niet voor Nederland.

Irritatie over opstelling Rutte op EU-top: 'Korzelige sfeer'
Lees ook

Irritatie over opstelling Rutte op EU-top: 'Korzelige sfeer'

"Nederland krijgt geen ophoogde korting, maar krijgt een beter bod op de douanerechten via de Rotterdamse haven. In eerdere voorstellen zou Nederland minder douanegeld mogen houden, maar dat wordt nu weer afgezwakt in de laatste voorstel. Het balletje rolt de Nederlandse kant op, maar het is nog te vroeg voor optimisme."

'Korzelige sfeer'

De eerste dag van de top eindigde in een 'wat korzelige sfeer', bekende Rutte gisteravond na dertien uur overleg. De irritatie richtte zich vooral op de Nederlandse premier, zeggen ingewijden. Nederland wordt door een aantal andere landen beschouwd als sta-in-de-weg om het eens te worden over de meerjarenbegroting en vooral het daaraan gekoppelde herstelfonds dat op tafel ligt.

Lees meer over
Mark RutteEuropese Unie