Coronavirus-variant

Scholengemeenschap Lansingerland bezorgd over uitbraak Britse mutatie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTLScholengemeenschap Lansingerland bezorgd over uitbraak Britse mutatie
RTL

De vragen zijn talrijk, maar op antwoorden moeten de scholen in Lansingerland nog even wachten. Zeker 30 gevallen van de Britse mutatie van het coronavirus zijn te herleiden naar de Willibrordusschool en basisschool De Acker. Ouders, leraren en schoolleiders willen weten wat dit betekent voor de besmettingsrisico's bij kinderen.

"De resultaten van het onderzoek baren mij zorgen, want we zeggen steeds: kinderen lopen weinig kans op besmetting", zegt bestuurder Adriaan van Zanten van Spectrum, de scholenkoepel van basisschool De Acker. Dat besmettingen van de ene school mogelijk op de andere zijn overgeslagen, is niet zo verwonderlijk: de twee scholen waar de Britse mutatie is aangetroffen bevinden zich onder één dak.

Een van de scholen in Bergschenhoek waar de mutatie de kop opstak© ANP
Een van de scholen in Bergschenhoek waar de mutatie de kop opstak

Scholen zijn voorlopig nog zeker anderhalve week dicht vanwege de lockdown die vorige maand werd ingevoerd. Landelijk zijn zeker 50 gevallen van de Britse mutatie gevonden.

OMT-bijeenkomst

Morgen komt het Outbreak Management Team (OMT) bij elkaar en wordt onder meer gesproken over de heropening van scholen. De meeste locaties zijn nu ook open, maar dan alleen voor noodopvang van kwetsbare kinderen en leerlingen wier ouders een vitaal beroep hebben.

Vanochtend heeft Van Zanten de GGD in zijn regio gevraagd of die noodopvang op dit moment verantwoord is - gezien de onzekerheid rond de Britse mutatie. 

Voor het bestuur van de scholen in Lansingerland is er geen reden tot paniek. "Laten we niet in een kramp schieten: deskundigen zeggen dat het erop lijkt dat deze mutatie besmettelijker is. Dat wordt nog onderzocht. Aan de andere kant: het maakt mensen bang", zegt Van Zanten.

Afstand houden

De school vraagt ouders om hun kind thuis te laten als ze klachten hebben. Afstand houden hoeven de leerlingen niet. "Je kunt een kind onder de 10 niet vragen om op zijn stoeltje te blijven zitten en afstand te houden. Als we daarnaartoe gaan, kun je beter zegen: we sluiten de scholen."

Het coronavirus muteert

Volgens kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning moeten scholen vooral anders worden ingericht. "We moeten ons voorbereiden dat deze besmettelijker variant meer verspreid zal raken. Ik denk dat de jeugd afstand moet houden. In juni is gezegd: kinderen moeten meer speelruimte krijgen. Dat kon in juni, maar dat is sindsdien nooit meer aangepast." 

Ook het spreiden van leerlingen ziet Bruijning als een van de alternatieven voor het volledig dichthouden van de scholen. 

Viroloog Marion Koopmans wijst erop dat, hoewel de nieuwe variant besmettelijker lijkt, het aantal besmettingen vooral samenhangt met ons gedrag. "Het beleid is voor deze variant niet anders. Als we ons niet aan de maatregelen houden, ontsnapt zo'n virus en als het dan een besmettelijker variant is, dan gaat het hard." Ze wijst er op dat als we afstand houden van elkaar, het virus geen kans heeft.

Het onderzoek naar de verspreiding van de Britse mutatie in Nederland is nog in volle gang. Volgende week verwachten de GGD en het Erasmus MC met meer informatie te komen.