Verkiezingen

D66-leider Kaag haalt uit naar Rutte over Europa: 'Heel kortzichtig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPD66-leider Kaag haalt uit naar Rutte over Europa: 'Heel kortzichtig'
RTL

D66-lijstrekker Sigrid Kaag komt met stevige kritiek op Mark Rutte. Als premier heeft hij zich in Europa 'heel kortzichtig' opgesteld en niet in het Nederlandse belang gewerkt, zegt Kaag tegen RTL Nieuws.

"De toon was te hard, maar ook heel kortzichtig want we hebben Europa nodig." Kaag hekelt de opstelling van Rutte afgelopen zomer. Tijdens de onderhandelingen over het Europese noodfonds trapte Rutte op de rem, tot woede van Duitsland, Frankrijk en Zuid-Europese landen. "Het is stoer doen, maar aan stoeremannentaal heb je niet zoveel als je weet dat je toch tot afspraken gaat komen."

Rutte wordt gezien als dwarsligger op EU-top: 'Puinhoop is schuld van de Nederlander'
Lees ook

Rutte wordt gezien als dwarsligger op EU-top: 'Puinhoop is schuld van de Nederlander'

'Het eerlijke verhaal'

Volgens Kaag vertelt Rutte niet het hele verhaal. "Het eerlijke verhaal is: ja, er zijn kosten aan ons lidmaatschap, maar we verdienen er veel meer aan. Dat moeten we durven vertellen aan het Nederlandse publiek en niet altijd maar kijken naar wat de PVV doet of naar kritiek in de Kamer." De D66-leider vreest dat de Nederlanders in de EU 'de nieuwe Britten' worden.

'Campagne'

In de campagne gaat het tot nu toe weinig over de Europese Unie. Op Twitter wordt zelfs de hashtag '#EUOlifant' gebruikt: de 'EU' is de olifant in de kamer, het onderwerp waar niemand over wil spreken.

Volgens CDA-leider Wopke Hoekstra ligt een 'coronasluier' over de campagne. "Terwijl het zou moeten gaan over: waar willen we de komende vier jaar heen met het land?", zegt hij.

Wat vinden partijen?

In de verkiezingsprogramma's van de acht grootste partijen in de Tweede Kamer wordt de Europese Unie wel genoemd, bijvoorbeeld over klimaat, migratie of financiën. Partijen als D66 en GroenLinks willen veel meer Europese samenwerking. Partijen als VVD, CDA en PvdA willen samenwerking op de grote thema's. De PVV pleit voor een 'nexit', de SP wil een nieuw referendum over het lidmaatschap.

"Wij zijn zeer voor Europese samenwerking", zegt Wopke Hoekstra. "Veel van de problemen die we hebben, op het gebied van klimaat, op het gebied van veiligheid, migratie, de assertiviteit van Rusland en China. Dat kunnen we niet in ons eentje."

Europese partij

Deze Kamerverkiezingen doet zelfs een Europese partij mee: Volt. "We zijn opgericht na de brexit", zegt lijsttrekker Laurens Dassen. "Juist in een tijd dat we elkaar zo hard nodig hebben, is de politiek nationaal gebleven. Dat willen we veranderen en de politiek naar Europees niveau te tillen."

Volt staat op 1 zetel in de peilingen en mikt op de stem van jongeren: "Jonge mensen zijn opgegroeid zonder de gulden, zonder grenzen, met klimaat als grootste bedreiging. Laten we dat met 450 miljoen mensen aanpakken. Mensen hebben behoefte aan dat Europese geluid", zegt Dassen.

Volgens peilers haalt Volt kiezers weg bij D66 of GroenLinks. "Als er nog een partij in de Kamer komt die pro-Europees is, dan is dat goed voor het krachtenveld", aldus Sigrid Kaag. De D66-leider zegt nadrukkelijk het thema 'EU' aan de orde te stellen, bijvoorbeeld in eerdere campagnespeeches en in het aanstaande slotdebat.