Forse straffen

Wéér doorrijder na dodelijk verkeersongeluk: waarom doet iemand dat?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / GinopressWéér doorrijder na dodelijk verkeersongeluk: waarom doet iemand dat?
RTL

In één week tijd zijn automobilisten doorgereden na verkeersongevallen in onder meer Tilburg, Eindhoven en Oudenhoorn. Twee keer overleed een voetganger. Doorrijden na een ongeluk, waarom doen mensen dat toch? Om iets te verbloemen of om de consequenties niet te hoeven aanvaarden, zeggen verkeerspsychologen.

"Iedere week hebben we wel iemand die doorrijdt na een ongeluk", zei voormalig politiewoordvoerder Ellie Lust gisteravond bij 112 Vandaag. "We horen het veel te vaak."

'Mensen die geen gesodemieter willen'

Verkeerspsycholoog Cees Wildervanck zegt tegen RTL Nieuws dat er ruwweg twee groepen doorrijders zijn: enerzijds is er volgens hem een groep die geen gesodemieter wil en de consequenties niet kan aanvaarden. Aan de andere kant is er een groep die zo'n ongeluk in feite verdringt. "Zij denken: dit is zo erg dat het niet gebeurd kan zijn", zegt Wildervanck. "Die reactie is haast een beetje kinderlijk." 

Het is volgens Wildervanck vooral die laatste groep die zich later alsnog bij de politie meldt.

Vrouw overleden na ongeval Oudenhoorn, doorrijder aangehouden
Lees ook

Vrouw overleden na ongeval Oudenhoorn, doorrijder aangehouden

Ook verkeerspsycholoog Dick de Waard van de Universiteit van Groningen zegt dat er twee soorten doorrijders zijn. Maar bij de dodelijke aanrijding afgelopen nacht in Tilburg kán er niet op de automatische piloot zijn doorgereden, zegt hij. De beelden van de auto laten zien dat het een flinke botsing is geweest. Of er drank of drugs in het spel waren, is nog niet duidelijk.

De Waard denkt niet dat er nu meer mensen doorrijden na een ongeval dan voorheen. "Het is deze week wellicht een paar keer raak, maar als je dit uitsmeert over een heel jaar is er geen verhoging. Cijfers over het aantal doorrijders zijn al langere tijd stabiel", zegt hij.

Wie zich vrijwillig bij de politie meldt na te zijn doorgereden, kan strafvervolging ontlopen. Dan moet het melden wel volledig vrijwillig gebeuren. En als het slachtoffer in hulpeloze toestand is achtergelaten, geldt deze 'vervolgingsuitsluitingsgrond' niet.

Twee doden in week tijd

Gisteravond stierf een 66-jarige man die zijn hondje uitliet in Tilburg. De automobilist die het ongeval veroorzaakte reed door, maar meldde zich enkele uren later bij de politie.

Afgelopen weekend werd een groepje fietsers in Eindhoven aangereden door een automobilist die doorreed. De politie heeft nog niemand kunnen aanhouden.

In het Zuid-Hollandse Oudenhoorn werd vorige week een 53-jarige vrouw die in de berm liep aangereden, waarna zij in het water terecht kwam en overleed. Een 33-jarige bestuurder reed door, maar meldde zich een dag later bij de politie.

Als doorrijders gepakt worden, wat voor straf kunnen ze dan verwachten? Dat hangt er volgens oud-politievrouw Lust helemaal vanaf. "Als je parkeerschade veroorzaakt en doorrijdt, dan zijn de consequenties uiteraard niet zo groot als wanneer je onder invloed een persoon aanrijdt en die vervolgens zwaargewond aan zijn lot overlaat." Bekijk hier het gesprek met Lust bij 112 Vandaag:

Ernstig strafbaar feit

Doorrijden na een ongeval is een ernstig strafbaar feit, legde politiewetenschapper Jaap Timmer eerder uit aan RTL Nieuws. "In de eerste plaats moet je je identiteit kenbaar maken als je betrokken bent bij een verkeersongeval. En ten tweede mag je iemand niet in hulpeloze toestand achterlaten na een ongeluk."

Los van de vraag of iemand schuld heeft aan een verkeersongeval en daarvoor mogelijk (zwaar) gestraft wordt, kan diegene ook vervolgd worden voor het wegrijden na het ongeluk. Het gaat dan om een boete tot maximaal 8100 euro of een gevangenisstraf tot drie maanden. Ook kan het rijbewijs voor maximaal vijf jaar worden ingenomen.

Geen precieze cijfers

Precieze cijfers over het aantal doorrijders zijn er niet. Uit het jaarverslag van het Waarborgfonds uit 2020 valt op te maken dat het om zo'n drie doorrijders per dag gaat na aanrijdingen met (lichte) verwondingen. Hoevaak iemand na een dodelijk ongeval doorrijdt is niet duidelijk. 

Verkeerspsycholoog Wildervanck plaatst nog een kanttekening bij deze cijfers. Niet alle doorrijders zijn zich ervan bewust een ongeluk te hebben veroorzaakt. Als voorbeeld noemt hij een zaak van een boer met mestwagen die een fietser van de weg reed, met dodelijke afloop. Pas veel later kwam aan het licht dat deze boer het ongeval had veroorzaakt. 

Lees meer over
Verkeersongevallen